Kemi

Beregn pH

15. august 2015 af inzaghi (Slettet) - Niveau: B-niveau

En opløsning af p-cresol, har en formel koncentration på 0,00850 ?. p-cresols syrestyrkekonstant er 5,50 10-11M ved 25 C. 

-Beregn pH: 

Reagerer denne syre fuldstændigt, så det bare er -log(H3O+) = Cs og derved pH = -log(H3O+) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2015 af LubDub (Slettet)

      Ks = 5,50 • 10-11 M ved 25 oC

      pKs = - log(Ks) = -log(5,50 • 10-11) = 10,26               
 


Svar #2
15. august 2015 af inzaghi (Slettet)

Hvad skal man så gøre, for at regne pH?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2015 af LubDub (Slettet)

da pKs-værdien er så høj, er der tale om en meget svag syre

                pH = (1/2) • (pKs - log(cs))                              


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2015 af mathon

man har
                  for stærke syrer
                  med pKs < -1,74

                         pH=-\log(c_s)=-\log\left(\left [ H_3O^+ \right ]\right)

                  for middelstærke syrer
                  med  -1,74 < pKs < 4

                         pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )

                  for svage syrer
                  med  pKs > 4

                         pH=\frac{1}{2}\cdot \left (pK_s-\log(c_s) \right )

generelt:
                         pH=-\log\left ( \mathbf{\color{Red} \alpha} \cdot c_s \right)     hvor \alpha er ioniseringsgraden


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. august 2015 af LubDub (Slettet)

for beregning af pH for middelstærke og for svage syrer kan man bruge formlen

                         pH=-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )

Formlen for beregning af pH af en opløsning af en svag syre er egentligt lidt upræcis, da man, for at komme frem til formlen, antager, at cs - [H3O+] ≈ cs. Jeg har dog ikke regnet på, hvor stor en afvigelse det kan give


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2015 af mathon

For middelstærke og svage monohydrone syrer
ved 25°C:
                                                    HA\; \; \; \; +\; \; H_2O\; \; \rightleftharpoons \; \; A^-\; \; +\; \; H_3O^+
ligevægtskoncentrationer:         cs - α·cs                               α·cs                  α·cs                          
                        
     ligevægtsbrøk
                                                        \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left[ H_3O^+ \right ]}=K_s

     Hvis pH kun regnes med én decimal og \alpha \cdot c_s=\left [ H_3O^+ \right ]<<0,05\cdot c_s
     kan
           \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left[ H_3O^+ \right ]}=K_s   approksimeres til       \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}=K_s

hvoraf
                 \left [ H_3O^+ \right ]^2=K_s\cdot c_s
\Updownarrow
                 2\cdot \log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=\log(K_s)+\log(c_s)

\Updownarrow           

                 \log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=\frac{1}{2}\left (\log(K_s)+\log(c_s) \right )  

\Updownarrow

                -\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=\frac{1}{2}\left (-\log(K_s)-\log(c_s) \right )

\Updownarrow

                pH=\frac{1}{2}\left (pK_s-\log(c_s) \right )


   


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. august 2015 af Heptan

#0 og #4

Man har

                  for svage syrer
                  at  4 < pKs < 10

                  og for meget svage syrer
                  at 10 < pKs < 15,74

Jf. #5 er det ikke umiddelbart rimeligt at bruge formlen for svage syrer, da syren derimod er meget svag. Det skyldes dog ikke antagelsen cs - [H3O+] ≈ cs da dette stadig er en god antagelse, og den bliver bedre jo større pKs er. Derimod har formlen "ikke-stærk syre" og formlen "svag syre" den her urimelige
antagelse [A-] >> [OH-]. Inddrages vands ionprodukt fås pH med 3 betydende decimaler og formlen

pH=-\frac{1}{2}\log(K_sc_s+K_v)=6,161

Bruger man derimod formlen for svage syrer kan resultatet angives med 1 betydende decimal, idet

pH=\frac{1}{2}(pK_s-\log c_s)=6,17 \approx 6,2


Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.