Kemi

Reaktion af ikke ækvivalente mængder hjælp!!!

10. september 2015 af aaa123456 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har brug for hjælp med en opgave, som jeg ikke kan få løst. Her er den:

Ammoninak fremstilles af dinitrogen og dihydrogen:

N2 + 3H2 -> 2NH3

Man blander 10g N2 med 14g H2.

Hvor mange g NH3 får man dannet?

Man har overskud af en af reaktanterne, hvilken (N2 eller H2) og hvor meget er overskuddet i g?

Hvordan løser man lige dem her?   


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2015 af Toonwire

N_2 + 3H_2~~ \rightarrow ~~ 2NH_3

Start med at beregne antallet af mol der ingår.

Herved kan du bestemme den begrænsende faktor:

\\n(N_2)=\frac{m(N_2)}{M(N_2)}=\frac{10g}{14.007 \begin{matrix} \frac{g}{mol} \end{matrix}} = 0.3570~\text{mol} \\\\\\ n(H_2)=\frac{m(H_2)}{M(H_2)}=\frac{14g}{1.008 \begin{matrix} \frac{g}{mol} \end{matrix}} = 6.9444 ~\text{mol}

Som du kan se er der langt mindre N2 til stede end H2. Det betyder at du kun kan få dannet ammoniak tilsvarende din mængde af N2.

Da dinitrogen og ammoniak reagerer i forholdet 1:2 vil du således få dannet 2 ammoniak-molekyler ved brug af et enkelt dinitrogen-molekyle.

Du får derved dannet n(NH_3) = 2\cdot n(N_2)=2\cdot 0.3570~\text{mol} = 0.7139 ~\text{mol}

For at omdanne til gram, benyt ammoniaks molarmasse:

m(NH_3)=n(NH_3)\cdot M(NH_3)=0.7139~\text{mol}\cdot 17.031 \begin{matrix}\frac{g}{mol} \end{matrix}=12.1589 g


Skriv et svar til: Reaktion af ikke ækvivalente mængder hjælp!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.