Kemi

Opløselighed i vandig opløsning

16. september 2015 af Kim777 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Er der en som kan forklare mig, hvordan man skal beregne denne opgave?

Beregn opløseligheden (angivet i g/L) af Mn(OH)2 i en 0.15 M vandig opløsning af MnCl2 (aq). Opløselighedsproduktet af mangan(II)hydroxid er, Ksp(Mn(OH)2) = 1.9*10-13. (M(Mn) = 54.94 g/mol, M(O) = 16.00 g/mol, M(H) = 1.01 g/mol)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2015 af mathon

MnCl_2 er letopløseligt.
\left [Mn \right ^{2+}] i 0,15 M MnCl_2 er derfor 0{,}15\; M

Ved tilsætning af en yderst lille mængde Mn(OH)_2 ændres \left [Mn \right ^{2+}]=0{,}15\; M ikke nævneværdigt.

Du har derfor:
                             \left [Mn^{2+} \right ]\cdot \left [OH^- \right ]^2=1{,}9\cdot 10^{-13}\; M^3
og
                             \left [OH^- \right ]_{tilsat}=\left (\frac{1{,}9\cdot 10^{-13}\; M^3}{\left [Mn^{2+} \right ]} \right )^{\frac{1}{2}}

                             \left [Mn^{2+} \right ]_{tilsat}=\left [ Mn(OH)_2 \right ]_{tilsat}=\frac{1}{2}\cdot \left (\frac{1{,}9\cdot 10^{-13}\; M^3}{0{,}15\; M}\right )^{\frac{1}{2}}

som du omregner til g/L.

                            


Svar #2
16. september 2015 af Kim777 (Slettet)

Så kan jeg vel multiplicere resultatet af dit sidste udtryk, med den molare masse for Mn(OH)2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2015 af mathon

Netop.


Svar #4
16. september 2015 af Kim777 (Slettet)

Tak!


Svar #5
28. september 2015 af Kim777 (Slettet)

Hvorfor kan man udregne [OH-] uden at medtage det der vil komme fra [Mn2+]tilsat ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2015 af mathon

genlæs #1!


Svar #7
07. oktober 2015 af Kim777 (Slettet)

Men hvordan ved man, at det kun er en lille mængde?

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2015 af mathon

I en mættet opløsning af Mn(OH)_2
er, når den molære opløselighed kaldes s,

                                             \left [ Mn^{2+}\right ]=\left ( \frac{1{,}9\cdot 10^{-13}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}} =0{,}0000362\; M
Da der i forvejen er Mn^{2+}MnCl_2-opløsningen er opløseligheden mindre end 0{,}0000362\; M, hvilket er neggligeabelt i forhold til \left [ Mn^{2+} \right ]=0{,}15\; M.           


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2015 af mathon

neggligeabelt  --->   negligeabelt


Skriv et svar til: Opløselighed i vandig opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.