Matematik

potensfunktion med flere end 2 løsninger?

20. september 2015 af Michael23 - Niveau: A-niveau

Kan det lade sig gøre at vide om hvorvidt der er maksimalt 2 eller flere løsninger med en potensfunktion ligegyldig eksponent? Så vidt jeg har regnet mig frem til kan der kun findes maksimalt 2 reelle løsninger på en potensfunktion uanset dens eksponent.

Hvis det kan lade sig gøre at få mere end 2 reelle løsninger (uden imaginære løsninger) - hvordan finder man dem/formler?

TPF!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2015 af LeonhardEuler

Hvad mener du med løsninger? Hvordan definerer du en potensfunktion? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2015 af Stats

xa = 0 har én løsning

x(1/a) · a = 01/a ⇔ x = 0

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

En potensfunktion kan højest have så mange løsninger som potensen angiver

(x+1)(x+2)(.....).(x+n)=0 har max n løsninger


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2015 af Stats

Et polynomium kan have mange løsninger....

Eksempelvis andengradspolynomiet med imaginær løsning

2x2 + 1 = 0 ⇔
2x2 = -1 ⇔
x2 = -1·1/2 ⇔
x = √(-1·1/2) = √-1 · √1/2 = i·√1/2

At finde imaginære løsninger handler blot om, at beherske de generelle regneregler

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2015 af LeonhardEuler

Det er ikke korrekt.

En potensfunktion i  gymnasieforstand har ingen løsninger, da den er monoton og har x-aksen som asymptote 

y = f(x) = bxa = bea•ln(x)        hvorfor vi vælger at definere  x > 0  ∧ a∈ R ∧   b∈ R\0


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

#4 LÆS HELE TEKSTEN INDEN du svarer


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2015 af Stats

#6

???

#7

Potensfunktionen x1/2 = 0 har altså ingen reelle løsninger? ;-)

Vi kan da altid prøve med indsættelses måden 01/2 = 0, og den passer :-)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. september 2015 af LeonhardEuler

Hvis du lader a ∈ N, så kan man udvide x ∈ R, hvoraf disse potensfunktioner vil have løsninger. 

Det handler om, hvordan man behandler og definerer potensbegrebet. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2015 af Stats

Enig... Det lød ellers som om, at du mente at en potensfunktion ikke kunne have nogen løsninger :-)

(giver dig lige brugbart svar, da vi ikke skal komme op og skændes. men x∈R for a∈Q kan have én løsning..)

Det samme gør jeg også lige for Mette :-P ... Hmm.. Tja..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2015 af LeonhardEuler

Du kan ikke sige definere en potensfunktion med  x∈R for a∈Q   

Hvordan i alverden vil du definere 

              (-1,3)-1,3

hvis du ikke benytter den komplekse logaritmefunktion?


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2015 af SuneChr

Man bør (og skal) skelne mellem potensfunktionen og polynomiet.
Potensfunktionen er defineret
f (x)  =  bxa                      b > 0     x  > 0       a ∈ R \ { 0 , 1 }
Polynomiet er defineret
pn (x)  =  anxn + an - 1xn - 1 + ... + a1x + a0         n ∈ N ∪ { 0 }


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

En funktion har ingen løsninger. Det er ligninger, der kan have løsninger.

Ligningen xa = 0 har løsningen x=0 or a>0 og ellers ingen løsninger.


Skriv et svar til: potensfunktion med flere end 2 løsninger?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.