Matematik

Tetrade pyradmide ved vektorregning

23. september 2015 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Je ghar prøvet at beregne opg a således:

Startede med at finde AB og CD og brugte derefter formlen for vinklen mellem vektorene. Men det var åbenbart forkert ifølge facit. Opgave b og c siger mig så intet. Nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak!

Vedhæftet fil: opg2.PNG

Svar #1
23. september 2015 af nejvelda

Her er mit bud på, hvordan jeg beregnede a'eren som ikke gik op:

Vedhæftet fil:opg a.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #2
23. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er din sidste udregning, det er galt med. der skal ikke stå 104-90, men  180-104.

Og så lige lidt sprogligt: Det hedder et tetraeder med r til sidst.

     tetraeder, tetraederet, tetraedre, tetraedrene


Svar #3
23. september 2015 af nejvelda

Mange taak! Hvorfor skal det lige være 180 grader man trækker fra? :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Du kan lægge en plan så den indeholder AB og er parallel med CD. Når du har ligningen for den, kan du vælge et vilkårligt punkt på CD og finde afstanden til planen.

Planen finder du ved først at finde dens normalvektor. Den skal være vinkelret på både AB og CD, så brug krydsproduktet. Koefficienterne i planens ligning

ax+by+cz+d=0

er koordinaterne til normalvektoren. Det konstante led, d, i ligningen finder du ved at indsætte A eller B.


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

#3 Hvis du ser på to linier i en plan, kan du se, at de danner fire vinkler med hinanden. To nabovinkler er tilsammen 180º.


Svar #6
23. september 2015 af nejvelda

#5 Ja så forstår jeg :)

Er #4 til opg b?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er en skitse til b. Jeg håber, den kan vise dig vej. Ellers: skriv igen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. september 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2015 af Soeffi

Geogebra. a) Vinklen målt mellem vektor AB og vektor DC.

Vedhæftet fil:tetraeder_a.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2015 af Soeffi

Geogebra. b) Man danner krydsproduktet mellem AB og CD. Krydsproduktvektoren og AB udspænder et plan, der skærer CD i en ret vinkel. 

Skæringspunktet E findes og forbindes til AB med en lije, der er vinkelret på AB. Skæringspunktet kaldes F. |EF| er den korteste afstand mellem de to sider. Den måles til 3,07 m.

Vedhæftet fil:tetraeder_b.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2015 af Soeffi

Geogebra. c). Rumfanget er 1/3 højde gange grundflade. Længden af krydsproduktet mellem BA og BD er 12. Grundfladen er derfor (1/2) · 12 m2 = 6 m2. Højden ses direkte at være 4 m. Rumfanget bliver (1/3) · 6 m2 · 4 m = 24/3 m3 = 8 m3.

Vedhæftet fil:tetraeder_c.png

Brugbart svar (1)

Svar #12
25. september 2015 af Soeffi

#0. b) Bruger man afstandsformlen for to rette linjer i rummet med retningsvektorerne AB og CD, får man:

dist(\overrightarrow{AB},\overrightarrow{CD})=\frac{\left | [\overrightarrow{AB}\times \overrightarrow{CD}]\cdot \overrightarrow{BC} \right |}{\left | \overrightarrow{AB}\times \overrightarrow{CD} \right |}=\frac{48}{2\sqrt{61}}=\underline{\underline{3,07}}


Svar #13
25. september 2015 af nejvelda

i opg c altså #11 hvordan har du tegnet det? Altså, hvordan vidste du at hvor langt du skulle tegne vektorpilene?


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. september 2015 af Soeffi

#13 i opg c altså #11 hvordan har du tegnet det? Altså, hvordan vidste du at hvor langt du skulle tegne vektorpilene?

Man skal finde arealet af grundfladen og den er 1/2 gange længden af krydsproduktet af de vektorer, der udspænder den. Disse vektorer er her valgt til BA og BD.


Svar #15
26. september 2015 af nejvelda

Jeg kan ikke finde ud af at tegne i 3D i det program jeg laver mine mat opg. Tror du man skal tegne det? :/


Brugbart svar (1)

Svar #16
26. september 2015 af Soeffi

#15 Jeg kan ikke finde ud af at tegne i 3D i det program jeg laver mine mat opg. Tror du man skal tegne det? :/

Nej, du skal nok kun bruge formlerne.


Svar #17
26. september 2015 af nejvelda

Men, hvordan ka' jeg såargumentere for højden er 4? :/


Brugbart svar (1)

Svar #18
26. september 2015 af Soeffi

#17. Den kan findes som projektionen af BC på krydsproduktet BAxBD, men det kræver nok stadig en tegning at indse det.

Man kan også bruge det argument, at grundfladen ligger i x-y planen, mens C ligger på z-aksen, og at OC derfor er højde i tetraederet.


Skriv et svar til: Tetrade pyradmide ved vektorregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.