Matematik

Funktioner - toppunkt

05. november 2015 af qqrt4 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bestemme koordinaterne til toppunktet. 

Jeg kender godt til formlen: f(x) = ax^2 + bx + c OG d = b^2 - 4ac

Det jeg ikke kan finde ud af, er hvad er a, b og c i følgende funktion?

Det er parenteserne der forvirre mig.

f(x) = (x - 4)^2 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2015 af 123434 (Slettet)

Find toppunktet for f(x)=(x-4)2

(x-4)2=x2+42-2*4*x=x2+16-8x

f(x)=x2-8x+16

a=1, b=-8 og c=16

Så udregner du diskriminanten


Svar #2
05. november 2015 af qqrt4 (Slettet)

Kan ikke rigtig forstå udregningen? 

Hvordan har du fundet a, b og c? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2015 af lglglgmama (Slettet)

Når du udregner (x-4)2 = (x-4)*(x-4)  så får du:

x2-4x-4x+16 --> x2-8x+16

I dette tilfælde er a = 1, b = 8 og c er 16. 

Når du har regnet diskriminanten ud, så skal du anvende toppunkt-formlen som ser således ud: 

xt : -b/2*a        samt      yt: -d/4*a


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2015 af 123434 (Slettet)

f(x)=x2-8x+16

a=1, b=-8, c=16

Sæt f'(x)=0 for at finde x-koordinaten for toppunktet

f'(x)=2x-8=0

2x-8=0

2x-8+8=0+8

2x=8

2x/2=8/2

x=4

Løs f(4) for at få y-koordinaten for toppunktet

f(4)=42-8*4+16=16-32+16=0

Toppunktet ligger i (4,0)


Skriv et svar til: Funktioner - toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.