Matematik

Koncertsal antal musikere udregning

16. november 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Potensfunktion:

Jeg sidder med en regneforskrift som hedder: y=0,086•x0,6657

Opgaven jeg har problemer med lyder således:

hvor mange gange så stor bør en koncertsal til 45 musikere være i forhold til en sal til 30 musikere?

Er der nogle der kan hjælpe  ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2015 af StoreNord

Find forholdet mellem y(45) og y(30)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2015 af Brusebad (Slettet)

Hvad viser din funktion. Dvs. hvad er y og hvad er x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det kommer an på, hvilken sammenhæng der er mellem koncertsalens data og din regneorskrift. Hvad er x og hvad er y.


Svar #4
16. november 2015 af MMLL13

x står for salens volumen i mog y står for antal musikere.

Resultatet skal blive 1, 84..


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

#1

En koncertsal med størrelse 1,08 virker temmelig lille, i hvert fald, hvis det er gulvarealet i m2.


Svar #6
16. november 2015 af MMLL13

Hvor finder du tallet 1,08?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

#5

Du kan finde konsertsalens volumen ved følgende metode:

Divider på begge sider af lighedstegnet med koefficienten til x (0,086)

Opløft på begge sider til den reciprokke potens af den du har i ligningen i forvejen:

Du har så

(\frac{y}{0,086})^{\frac{1}{0,6657}} = (0,086x^{0,6657}/0,086)^{\frac{1}{0,6657}} = x


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

#6

Jeg indsatte antal musikere = 45 som x, sådan som #1 foreslog for at vise, at så enkelt var det ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2015 af StoreNord

#1 er forkert på grund af ombytning af x og y!!             derfra kom 1,08


Svar #10
16. november 2015 af MMLL13

Jeg forstår det desværre stadig ikke, men tak for jeres hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2015 af 123434 (Slettet)

Mit bud:

f(x*r)/f(x)=45/30

y=0,086*450,6657=1,0840

y=0,086*300,6657=0,8276

(1,0840)/(0,8276*r)=45/30

(1,0840)/(0,8276*r)*(1,0840)=45/30*1,0840

(0,8276*r)=1,626

r=1,626/0,8276=1,9647


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

Den regneforskrift, du har angivet, udregner, hvor mange musikere, der kan være ved given størrelse af koncertsalen. Du har brug for at gå den anden vej. Derfor skal du isolere x.

En metode, der normalt viker er gentagne gange at

   1. Find på den side af lighedstegnet, hvor x står, den regneoperation, der skal udføres sidst.

   2. Udfør den modsatte på begge sider af lighedstegnet, sådan at x bliver stående på samme side, men noget andet forsvinder.

   3. Gentag til x står alene

Du har noget af formen y = a xb.

  1. Den sidste udregning på højre side er multiplikationen.

  2. Du skal i så fald dividere med den ene af faktorerne. Den til højre indeholder x, så den skal blive stående, så valget falder på a:

y/a = xb

3. x står ikke alene, så gentag

1. Regneoperationen er en potensopløftning, hvor x er rod

2. Den modsatte regneoperation er en potensopløftning med eksponenten 1/b:

(\frac{y}{a})^\frac{1}{b} = x

Nu står x alene.


Brugbart svar (1)

Svar #13
16. november 2015 af Eksperimentalfysikeren

#11

Du bytter om på x og y undervejs.


Svar #14
18. november 2015 af MMLL13

Tak eksperimentalfysikeren. Har du mulighed for at gøre dette med hvor du sætter mine tal ind, da det går galt for mig, når jeg er nået halvvejs.. :/


Skriv et svar til: Koncertsal antal musikere udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.