Kemi

Formelle koncentration af H3PO4 vha. pKa og pH?

18. november 2015 af Raziier2 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I en cola bestemmes pH til 2,34. Hvad er den formelle koncentration of fosforsyre hvis vi antager, at pH­værdien udelukkende bestemmes af fosforsyre   ?  pKa(1)=2,12 for fosforsyre.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2015 af mathon


                                            H_3PO_4\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; H_2P{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
ligevægtsmolariteter:          c_s-\alpha c_s                                              \alpha c_s                         \alpha c_s
 

        ligevægtsbrøk:

                                         \frac{\left [ H_2P{O_{4}}^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{[H_3PO_4]}=k_{s1}


                                          \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-[H_3O^+]}=10^{-pK_{s1}}

                                          \frac{ 10^{-2pH}}{c_s-10^{-pH}}=10^{-pK_{s1}}

                                          c_s=10^{\, pK_{s1}-2pH}+10^{-pH}

                

                                         


Skriv et svar til: Formelle koncentration af H3PO4 vha. pKa og pH?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.