Kemi

pH ved titrering

16. februar 2016 af magnus16 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

25,0 mL 0,200 M HNO2(aq) blandes med 50,0 mL 0,100 M NaOH(aq). Beregn pH ved 25º. Jeg ved, at svaret er 8,08.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2016 af Toonwire

Start med at udregne stofmængden af hver molekyle der indår i titreringen:

\\n(HNO_2)=0.2\text{M}\cdot 25\cdot10^{-3}L=0.005~\text{mol}\\ n(NaOH)=0.1\text{M}\cdot 50\cdot10^{-3}L=0.005~\text{mol}

Skriv så net reaktionen op og noter stofmængderne ved Start, hvilken Tilvækst der sker og hvad der er tilbage ved Ligevægt:

\\~~~~~~~~~~HNO_2~~~+~~~OH^-\longrightarrow ~~~H_2O~~~+~~~NO_2^-\\\\ S~~~~~0.005~\text{mol}~~~~~0.005~\text{mol}~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~0~\text{mol}\\\\ T~~-0.005~\text{mol}~~-0.005~\text{mol}~~~~~~~~~~~~~~~~+0.005~\text{mol}\\\\ L~~~~~ ~~~0~\text{mol}~~~~~~~~~~0~\text{mol}~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~0.005~\text{mol}\\

Dvs. ved ligevægt er der ikke mere af den originale syre eller base tilbage.
Alt er blevet omdannet til nitrit-ionen NO2-.

Nitrit-ionen har en Kb-værdi hhv. pKb på; 
K_b(NO_2^-)=2.2\cdot 10^{-11}~~\Leftrightarrow~~pK_b=-\text{log}_{10}(2.2\cdot 10^{-11})=10.6579

Hvilket svarer til en meget svag base, idet en svag base klassificeres ved (4 < pKb < 10)

Man udregner pOH af en svag base ved:
pOH=\frac{1}{2}\cdot \left(pK_b -\text{log}_{10}\left(c_b\right )\right )

Vi mangler således nu kun koncentrationen af basen, nitrit-ionen:
HUSK - voluminet er nu steget, eftersom vi har blandet 25ml med 50ml = 75ml

[NO_2^-]=\frac{0.005~\text{mol}}{75\cdot 10^{-3}L}=\frac{1}{15}~\text{M}

\Rightarrow ~~ pOH=\frac{1}{2}\cdot \left(pK_b -\text{log}_{10}\left(\frac{1}{15} \right )\right )=5.9168

Vi kan nu finde pH ganske enkelt, idet   pH + pOH = 14, dvs.

pH=14-5.9168 = 8.0832


Svar #2
17. februar 2016 af magnus16 (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: pH ved titrering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.