Matematik

Spørgsmål om halveringstid (logaritmer, ekspotentielle funktioner, halveringskonstant)

25. februar 2016 af hxhxhxhx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har fået denne opgave, som jeg ikke rigtig ved hvordan jeg skal gribe an...

Opgave 9.5 Om et radioaktivt stof oplyses at det i løbet af 4 døgn henfalder til 1l % af den oprindelige mængde. Bestem halveringstiden for dette stof. 

Dette er hvad jeg har kunnet få mig frem til indtil videre:

Bestemmelse af halveringstid for et stof der henfalder til 11 % af den oprindelige mængde i løbet af fire døgn:
På fire dage er stoffet henfaldet med 100-11 =   89 procentpoint. 

Jeg skal bruge formlen vedlagt som billede tror jeg (for halveringskonstant)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. februar 2016 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
25. februar 2016 af hxhxhxhx (Slettet)

@1 

Det var det billede jeg havde vedlagt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2016 af PeterValberg

#2 Ja, det ved jeg godt :-)
Jeg indsatte den lige, så den var nemmere at se for dem,
der gerne vil hjælpe (mig selv inkl.)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. februar 2016 af PeterValberg

Det er en aftagende eksponentiel sammenhæng, der er tale om,
så du skal vel først bestemme værdien for a ud fra de givne oplysninger,
derefter kan du, som du så rigtigt er inde på, bestemme halveringskonstanten
med den vedhæftede, nu viste formel :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. februar 2016 af PeterValberg

Er det alt, du ved?

jeg synes måske, at hvis du kun ved, at et stof efter 4 dage er aftaget med 11%
uden at vide, hvor meget der var fra begyndelsen eller andre nyttige ting, så
mangler der nogle oplysninger for, at opgaven kan besvares, - men måske der
er et "trick", der kan bruges, men den kan jeg ikke i skrivende stund komme i tanke om.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. februar 2016 af SuneChr

Man behøver ikke at kende det radioaktive stofs oprindelige mængde.
Kald denne mængde b.
Man har
f (x) = bax    hvor x er antal døgn efter 0'te henfaldsdag.
11/100b = ba  ⇒   a = (11/100)^(1/4)
Endvidere
f (x + h) = 1/2 · f (x)   hvor h er halveringskonstanten
bax + h = 1/2bax   ⇒   h = - ln 2/ln a 
a har vi tidligere fundet. Indsat giver det

h=-\frac{\ln 2}{\ln a}=-\frac{\ln 2}{\frac{1}{4}\left ( \ln 11-\ln 100 \right )}=\frac{4\ln 2}{2\ln 2+2\ln 5-\ln 11}
Efter godt og vel 11/4 døgn er den oprindelige mængde halveret.
 


Svar #7
28. februar 2016 af hxhxhxhx (Slettet)

Tak for det - er fortsat lidt i tvivl om hvor disse ligninger kommer fra i @6?


Skriv et svar til: Spørgsmål om halveringstid (logaritmer, ekspotentielle funktioner, halveringskonstant)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.