Kemi

Hjælp til syre/base spørgsmål

07. marts 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan kan jeg regne nedenstående opgaver - er der en metode? 

- Hvad er koncentrationen af H3O+ i rent vand?  

- Hvad er pH i en opløsning med 0,001M  H3O+ ?  

- Hvad er [H3O+] i en vandig opløsning hvor [OH-] = 10-3 M?

På forhånd mange tak 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2016 af Soeffi

#0. Der er 10-7 M [H3O+] i rent vand på grund af vands autoprotolyse.


Svar #2
07. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

#1 Jamen, hvor kan du læse det henne? er det udfra en tabel eller lign?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2016 af Soeffi

#2 #1 Jamen, hvor kan du læse det henne? er det udfra en tabel eller lign?

Det står i lærebogen.


Svar #4
07. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

Okay, ved du hvordan jeg kan regne de to andre opgaver? eller er det også noget, der kan slås op i lærebogen?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2016 af Soeffi

#0

- Hvad er pH i en opløsning med 0,001M  H3O+ ?  

- Hvad er [H3O+] i en vandig opløsning hvor [OH-] = 10-3 M? 

-Definitionen på pH: pH = -log([H3O+]/M) = -log(0,001) = 3

-Vandsionprodukt : [H3O+]·[OH-] = 10-14M2 i en vandig opløsning. Her får man: [H3O+] = 10-14M2/[OH-] = 10-14M2/10-3M = 10-14+3M = 10-11M


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2016 af mathon

- Hvad er [H3O+] i en vandig opløsning hvor [OH-] = 10-3 M? 

     
                       \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-\left(14+\log\left(\left [ OH^- \right ]\right)\right)}


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2016 af mathon

Alle ovenstående beregninger er ved 25°C.


Svar #8
07. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

Definitionen på pH: pH = -log([H3O+]/M) = -log(0,001) = 3 

Jeg forestår ikke mellemregningen her, hvordan kan det give 3? 

Ligningen giver ikke helt mening - en, der kan uddybe? eller kort forklarer, hvordan det kan give 3

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. marts 2016 af Soeffi

#8 Definitionen på pH: pH = -log([H3O+]/M) ... her får man: pH = -log(0,001) = 3

Brugbart svar (1)

Svar #10
07. marts 2016 af mathon

#8
             pH=-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]/M \right )

             pH=-\log\left (0{,}001 \right )

             pH=-\log\left (10^{-3} \right )

             pH=-\left ( -3\cdot \log(10) \right )

             pH=-\left ( -3\cdot 1 \right )

             pH=-\left ( -3 \right )

             pH=3


Svar #11
08. marts 2016 af annahansen2 (Slettet)

Jeg forestår heller ikke nedenstående mellemregning. Er der en, der kan skrive det op lidt mere forståeligt/ overskueligt som i #10 eller lignende?

[H3O+]·[OH-] = 10-14M2 i en vandig opløsning. Her får man: [H3O+] = 10-14M2/[OH-] = 10-14M2/10-3M = 10-14+3M = 10-11M

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2016 af Christikjær (Slettet)

Annahansen2 er det noget til terminsprøven? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. marts 2016 af mathon

Ved 25°C:
                     \left [H_3O^+ \right ]\cdot \left [OH^- \right ]=10^{-14}\; M^2

                     \left [H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\; M^2}{ \left [OH^- \right ]}

                     \left [H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\; M^2}{10^{-3}\; M}

                     \left [H_3O^+ \right ]=10^{-14}\cdot 10^3\; M^{2-1}

                     \left [H_3O^+ \right ]=10^{-14+3}\; M^{2-1}

                     \left [H_3O^+ \right ]=10^{-11}\; M


      \frac{10^a}{10^b}=10^{\, a-b}


Skriv et svar til: Hjælp til syre/base spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.