Kemi

Brug af Kow

09. april 2016 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har 100ml vand med 2.1 mikrogram stof i. Jeg ved at octanol-vand partition koefficienten er på 10^4

Hvor mange nanogram vil der være tilbage i den vandlige fase, hvis den vandlige opløsning ekstraheres to gange med 5 ml octanol? 

Jeg kan desvære ikke finde en formel som gør rede for at at der kun bruges 5 ml octanol, og ikke 50%. Den formel jeg normalt vil bruge, giver ikke det rigtige svar. :(


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2016 af Heptan

Opgaven er en typisk ligevægtsopgave med ligevægtsudtrykket

K=\frac{[A_{(octanol)}]}{[A_{(aq)}]}=\frac{\rho (A_{(octanol)})}{\rho(A_{(aq)})}

hvor ρ angiver massekoncentrationer. Kald den ukendte værdi x; heraf kendes alle andre værdier:

K=10^4

\rho(A_{(aq)})=\frac{x}{100\ \textup{mL}}

\rho(A_{(octanol)})=\frac{2,1\cdot 10^3\ \textup{ng} -x}{5\ \textup{mL}}

Indsæt i ligevægtsudtrykket og løs ligningen for x. Der står der ekstraheres to gange, så du skal lave beregningen igen med den nye masse.


Svar #2
09. april 2016 af Luxiee (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: Brug af Kow

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.