Kemi

Eksamensopgave 2015 aug. opgave 4 d

14. april 2016 af 2zer (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder fast i opgave 4 d, som lyder:

En af opløsningerne indeholder en phosphatpuffer med pH 7,0. Den fremstilles ved først at opløse 1,34 g natriumhydrogenphosphat—vand(1/2) i 50 mL demineraliseret vand i et bægerglas. Derefter tilsættes 0,50 M saltsyre fra burette, indtil pH 7,0. Blandingen overføres kvantitativt til en 100 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op med demineraliseret vand til stregen.

-  Beregn, hvor stort et volumen af saltsyren der skal tilsættes for at opnå pH 7,0 ved 25 ?C.

Jeg håber på noget hurtigt hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2016 af mathon

M\left ( Na_2HPO_4*2H_2O \right )=177{,}96\; \tfrac{g}{mol}

n\left ( Na_2HPO_4*2H_2O \right )=\frac{1{,}34\; g}{177{,}96\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}00753\; mol

Pufferligningen giver
                                       pH=pK_a+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

                                       \frac{n_b}{n_s} =10^{\, pH-pK_a}

                                       \frac{n(HP{O_4}^{2-})}{n(H_2P{O_4}^-)} =10^{\, 7{,}0-7{,}2}=1{,}514
tilført antal mol HCl (aq)
beregnes af
                                        \frac{0{,}00753-x}{x}=1{,}514\; \; \; \; \; 0<x<0{,}00753

                                      

                                                                             


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2017 af help1234 (Slettet)

Hvordan fik du de to sidste ligninger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2017 af Soeffi

#1

M\left ( Na_2HPO_4*2H_2O \right )=177{,}96\; \tfrac{g}{mol}

n\left ( Na_2HPO_4*2H_2O \right )=\frac{1{,}34\; g}{177{,}96\; \tfrac{g}{mol}}=0{,}00753\; mol

Pufferligningen giver:

 pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right ),\;hvor

pK_s = pK\textendash v\ae rdien\; for\; syren, \;dvs.\; pK\;for\; NaH_2PO_4^{-}, som\; er\; 7,21

n_b = antal \; mol\; base, dvs.\; antal\; mol\; NaHPO_4^{2-}

n_s = antal \; mol\; syre, dvs.\; antal\; mol\; NaH_2PO_4^{-}

Man ved, at antal mol tilsat HCl, nHCl, er lig med både antal mol dannet NaH2PO4- ,ns og antal mol forsvundet base. Dette giver ligningerne: nHCl = ns og nb = 0,00753 - nHCl.

Dette indsættes i pufferligningen:

pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\Rightarrow

7,0=7,21+\log\left ( \frac{0,00753-n_{HCl}}{n_{HCl}} \right )\Rightarrow

10^{-0,21}= \frac{0,00753-n_{HCl}}{n_{HCl}} \Rightarrow

n_{HCl}=0,00753/(1+10^{-0,21}) =0,004652

Man har nu, at CHCl = nHCl/VHCl, hvor man ved, at CHCl = 0,5M , nHCL = 0,004652 mol og ønsker at finde VHCl.

Dette giver VHCl = nHCl/CHCl = 0,004652 mol/(0,5 mol/L) = 0.009304 L = 9,3 mL


Skriv et svar til: Eksamensopgave 2015 aug. opgave 4 d

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.