Kemi

Beregning af partialtryk og ligevægtskonstant

21. april 2016 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En beholder med volumen 2,00 dmindeholder fra begyndelsen 0,0400 mol HCl og 0,0200 mol oxygen. Ved temperaturen 480 ºC opmåles trykket 1,642 bar efter at følgende ligevægt indstilles: 

4 HCl (g) + O2 (g) ⇓ 2 Cl2 (g) + 2 H2O (g)  (pilen skal betyde ligevægtspil) 

a) Beregn partialtrykket for gasserne ved ligevægt

b) Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen 

Hvordan gøres dette ? HELP! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2016 af Heptan

Du skal opstille en ligning for partialtrykkene, idet det totale tryk ved ligevægt er 1,642 bar. Kald en ændring i partialtryk for x.

1,642 bar = (p(HCl)start - 4x) + (p(O2)start - x) + 2x + 2x

Brug idealgasligningen til at bestemme start-partialtrykkene og løs ligningen for x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. april 2016 af mathon

       p(HCl)_{start}=\frac{(0{,}0\mathbf{\color{Red} 4}00\: mol)\cdot \left ( 0{,}08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273{,}15+480)\; K \right )}{2\; L}

       p(O_2)_{start}=\frac{(0{,}0\mathbf{\color{Red} 2}00\: mol)\cdot \left ( 0{,}08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273{,}15+480)\; K \right )}{2\; L}


Svar #3
21. april 2016 af Star04 (Slettet)

#2. hvilken formel har du brugt? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2016 af Heptan

#3 Idealgasligningen


Svar #5
21. april 2016 af Star04 (Slettet)

#4 denne? 

nA+nB*RT/V?? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2016 af mathon

a)

                     p(HCl)_{start}=1{,}252\; bar

                     p(O_2)_{start}=0{,}626\; bar

som ved indsættelse 
i talværdiligningen
              1,642 = (p(HCl)start - 4x) + (p(O2)start - x) + 2x + 2x

giver:
              1,642 = (1,252- 4x) + (0,626- x) + 2x + 2x        0 < x < 0,313

                             x = 0,236

i ligevægt:
                 
                                  \begin{array} {|c|c|} gas&partialtryk\\ \hline HCl&0{,}308\; bar\\ \hline O_2&0{,}390\; bar\\ \hline Cl_2&0{,}472\; bar\\ \hline H_2O&0{,}472\; bar \end{array} 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. april 2016 af mathon

b)

ligevægtskonstant:
                                    K_p=\frac{{p_{Cl_2}}^2\cdot {p_{H_2O}}^2}{{p_{HCl}}^4\cdot p_{O_2}}=\frac{\left (0{,}472\; bar \right )^4}{(0{,}308\; bar)^4\cdot (0{,}390\; bar)}


Skriv et svar til: Beregning af partialtryk og ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.