Matematik
Opgave med tangenter
Opgave 1
To funktioner f og g er givet ved
f(x)=1/3x3-4x+6 og g(x)=-x+6
Graferne for f og g afgrænser i første kvadrant en punktmængde M, der har et areal.
a) bestem arealet af M.
Skærringspunkter med x-aksen findes ved f(x)=g(x)
1/3x3-4x+6=-x+6
Løses til x=-3 og x=0 og x=3
Da f og g afgrænses i første kvadrat, så er x=3 den øvre grænse og x=0 den nedre grænse
∫30(1/3x3-4x+6+x-6)dx=-27/4
b)
En vandret linje skærer grafen for f i enten ét, to eller tre punkter.
b) Bestem de værdier af b, for hvilke linjen med ligningen y = b skærer grafen for f i
netop to punkter.
Den ved jeg ikke helt, hvordan jeg skal løse b'eren
Opgave 2
a)
En funktion er givet ved f(x)=-x4-2x3+3x2+1
Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet ( 2,(2))
f(2)=-19
f'(2)=-44
y=f'(2)*(x-2)+f(2)
y=-44*(x-2)-19
y=-44x+88-19
y=-44x+69
b)
Tangenten t er også tangent til grafen for f i et andet punkt Q
Bestem koordinatsættet til punktet Q
Den ved jeg ikke helt, hvordan jeg skal komme i gang med
Opgave 3
En funktion med regneforskriften f(x) = x2 + 3x – 7 har en tangent med hældningskoefficient 2. Bestem en ligning for denne tangent.
Tangenten har en hældningskoefficient på 2, så f'(x0)=2
f'(x0)=2x0+3=2
2x0+3=2
2x0+3-3=2-3
2x0=-1
2x0/2=-1/2
x0=-0,5
f(x0)=f(-0,5)=-0,52+3*-0,5-7=-8,75
y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)
y=f'(-0,5)*(x+0,5)+f(-0,5)
y=2*(x+0,5)-8,75
y=2x+1-8,75
y=2x-7,75
Opgave 4
En funktion med regneforskriften f(x) = x3– 3x + 2 har to tangenter, der er parallel med linjen med ligningen y = 9x + 1 . Bestem en ligning for hver af disse tangenter.
f'(x0)=9 betyder en tangenthældning på 9
f(x0)=x03-3x+2
f'(x0)=3*x03-1-3=9
f'(x0)=3x02-3=9
3x02-3-9=9-9
3x02-12=0
3x02-12+12=0+12
3x02=12
3x02/3=12/3
x02=4
√x02=+-√4
x0=2 og x0=-2
f(x0)=f(2)=23-3*2+2=4
y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)
y=f'(2)*(x-2)+f(2)
y=9*(x-2)+4
y=9x-18+4
y=9x-14
f(x0)=f(-2)=-23-3*-2+2=0
y=f'(-2)*(x-2)+f(-2)
y=9*(x-2)+0
y=9*x+9*-2+0
y=9x-18+0
y=9x-18
y=9x-18 og y=9x-14 er tangenter til f(x)=x3-3x+2 og er parallelele med y=9x+1
Jeg har lidt problemer med disse opgaver 1b og 2a ved jeg ikke hvordan jeg skal løse
Skriv et svar til: Opgave med tangenter
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
