Kemi

beregning af masse for Pd/C

25. april 2016 af chemie (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der er vant til at arbejde med Pd/C og derfor beregne stofmægnde, masse osv? Den måde min pHd vejleder siger jeg ska gøre det synes jeg virker forkert.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2016 af Heptan

Jeg kan nok ikke skrive en Ph.d., men jeg kan måske klare en mængdeberegning. Kan du uddybe spørgsmålet?


Svar #2
26. april 2016 af chemie (Slettet)

Jeg skriver heller ikke phd men bachelor, men det er min vejleder som er phd studerende der hjælper mig :) 

Jeg ska bruge 0.05 ækvivalenter af 10% palladium på kul og på bøtten står der at MW er 106,4 g/mol, men det er så vidt jeg kan se i det periodiske system palladiums molarmasse, men hun vil alligevel have jeg bruger den til at regne mængden ud. I den forskrift jeg tager udgangspunkt i benytter de 10 mmol og får det til 940 mg. Jeg er i tvivl om det 10 mmol kun beskriver mængden af palladium eller 10% palladium på kul.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2016 af Heptan

En 10 % palladium blanding har en gennemsnitlig molarmasse på 21,5 g/mol. I forskriften har de brugt 10 mmol/190 mmol = 0,0526 ≈ 0,05 ækvivalenter af palladium.

De 10 mmol beskriver mængden af ren palladium; i virkeligheden har de brugt 9 mmol, men de har rundet op til 10 mmol. Med 9 mmol passer det med palladiums molare masse, så det giver en masse på 940 mg.

Jeg har ikke lavet forsøget før, men kan det tænkes at de har afvejet 940 mg ren palladium, og så bagefter blandet det med carbon in situ? Står der på bøtten om der er carbon i?


Svar #4
27. april 2016 af chemie (Slettet)

I bøtterne man køber er der både palladium og kul og man kan få dem med 5% eller 10% Pd. Den måde jeg er endt med at regne det ud på er: 106.4g/mol*n*10 fordi der kun er 10% Pd i. Jeg kan slet ikke gennemskue hvad de har gjort for 9mmol*106.4g/mol = 958 mg og ikke 940 mg ?? Tænker de har skrevet forkert? Desuden skal de jo bruge ti gange så meget.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2016 af Heptan

Det har brugt 940 mg/106,4 g/mol = 8,8346 mmol og hvis man runder det op til nærmeste 10'er giver det 10 mmol.

Med 190,0 mmol stof svarer det til 8,8346 mmol/190,0 mmol = 0,0465 ≈ 0,05 ækvivalenter.

Det de har skrevet må være massen af palladium uden kul; det er sikkert ikke så vigtigt at der er præcis 0,0500 ækvivalenter, så de har måske bare afvejet ca. 1000 mg og fundet at 940 mg var mest effektivt, og det er stadig 0,05 ækvivalenter.

Hvis din Pd/C er færdiglavet med 10 % Pd, så vil den gennemsnitlige molare masse være

10 % M(Pd) + 90 % M(C) = 10 % · 106,4 g/mol + 90 % · 12,01 g/mol = 21,45 g/mol

Hvis du vil bruge 10 mmol skal du altså bruge

10 mmol · 21,45 g/mol = 214,5 mg       af en 10 % Pd/carbon blanding.

Her er en typisk opskrift for hvordan man laver Pd/C i laboratoriet.

The preparation procedure of the Pd/C catalyst is as follows. Typically, 60 mg of Vulcan XC-72 carbon 240 CHEM. RES. CHINESE UNIVERSITIES Vol.25 black was mixed with 3.13 mL 0.04504 mol/L PdCl2 solution. The suspension obtained was sonicated for 30 min at room temperature. Then 6.3 mL 0.02257 mol/L EDTA was added into the suspension with sonicating and the suspension was slowly added into 10 mL NaBH4 solution with sonicating and further sonicated for 1 h. Finally, it was filtered, washed with the triply distilled water and dried in a vacuum oven at 60 °C. The Pd/C catalyst with 20%(mass fraction) Pd was obtained and noted as the Pd/C-1 catalyst. For comparison, the Pd/C catalyst was prepared with the procedure mentioned above except no EDTA was added. The Pd/C catalyst obtained was called as the Pd/C-2 catalyst. 

https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=50&ved=0ahUKEwiagtC_wK7MAhULhiwKHRHICHEQFgiIAzAx&url=http%3A%2F%2Fwww.cjcu.jlu.edu.cn%2Fhxyj%2FEN%2Farticle%2FdownloadArticleFile.do%3FattachType%3DPDF%26id%3D11736&usg=AFQjCNEMiLdyarwHJXC6Nhmw3vVmcsoAsg&sig2=7qJUgLRxpJnCG69D8E7N1w


Skriv et svar til: beregning af masse for Pd/C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.