Matematik

Matematik vækstformel

08. juni 2016 af Simsada (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej 

Jeg har en udfordringen jeg håber i kan hjælpe med at løse 

Jeg har et tal tal i 2006 der hedder 10960

tallet hedder i 2015 10240

Hvor meget er tallet i gennemsnit faldet pr. år i procent ? 

Har prøvet vækstformlen her får jeg et svar der hedder -0,7 % men hvis jeg forsøger at regne den anden vej får jeg et forkert svar :-/ 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2016 af PeterValberg

f(x)=b\cdot(1-r)^x

Bemærk at der står minus r, idet sammenhængen er aftagende

hvor r er den gennemsnitlige årlige procentvise ændring skrevet som decimaltal
x er antal år efter 2006

r=1-\left(\frac{f(x)}{b} \right )^{1/x}

indsæt de kendte værdier

r=1-\left(\frac{10240}{10960} \right )^{1/9}

lav r om til procent

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
08. juni 2016 af Simsada (Slettet)

Fik det løst, havde lavet kvajekomma fejl. Derfor det blev ved med at drille :-P 

Men tusind tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Matematik vækstformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.