Kemi

Spørgsmål om reaktionsskemaer

14. juni 2016 af HamDenLangeDer (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nu er jeg altså ikke den lyseste til kemi, og jeg skal op i årsprøve nu her lige om lidt.

Jeg har altid gået og undret mig over reaktionsskemaerne, og har bl.a. nogle spørgsmål jeg kan trække der indbefatter dem.

Èn af spørgsmålene lyder:

Jern kan fremstilles ved følgende reaktion

Fe2O3(s)    +   C(s)     ->    Fe(s)     +    CO(g)

Vis, hvordan du afstemmer reaktionsskemaet og navngiv reaktanter og produkter.

Navngivningen af reaktanter og produkter er let nok, men det er reaktionsskemaet, hvor jeg begynder at tvivle. Er det bare skemaet der indeholder masse, molarmasse, og mol?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2016 af mathon

Det er en redoxreaktion.


Svar #2
14. juni 2016 af HamDenLangeDer (Slettet)

Tak for dit svar, mathon! Men er du sikker på det? En del af opgaven, er at beregne det så jeg kan få fremstillet 1kg jern i reaktionen. Jeg vil mene at man ikke kan finde ud af det via en redoxreaktion, eller tager jeg fejl?


Svar #3
14. juni 2016 af HamDenLangeDer (Slettet)

Jeg har personligt tolket spørgsmålet til at kunne laves sådan:


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2016 af mathon

Brug:

                 Fe2O3 (s)    +  3 C (s)     --->    2 Fe (s)     +    3 CO (g)


Svar #5
14. juni 2016 af HamDenLangeDer (Slettet)

Nu har du tabt mig. Altså, det du lige har skrevet det må jo så være reaktionen så det hele passer sammen, ikke? Men hvad så når man skal have 1kg Fe. Var det rigtigt nok, det jeg fik lavet?


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. juni 2016 af mathon

   ækvivalente mængder:

                                                   Fe2O3 (s)    +  3 C (s)     --->    2 Fe (s)     +    3 CO (g)
                                                    1 mol            3 mol                2 mol              3 mol
                                               159,691 g        36,033 g         111,694 g         84,030 g
                                                     x                    y                   1000 g                z
 

                                                   x/(159,691 g) = 1000/111,694

                                                   x = (1000/111,694) · (159,691 g)                   = 1429,72 g
.

                                                   y/(36,033 g) = 1000/111,694

                                                   y = (1000/111,694) · (36,033 g)                     = 322,605 g
.

                                                   z/(84,030 g) = 1000/111,694

                                                   z = (1000/111,694) · (84,030 g)                     = 752,323 g

                                       
                                   
 

                                                    

                                                            


Svar #7
14. juni 2016 af HamDenLangeDer (Slettet)

Tak for svaret, Mathon! Jeg tror at jeg har forstået det lidt bedre nu.


Skriv et svar til: Spørgsmål om reaktionsskemaer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.