Fysik

Opdele en kraft i komposanter

18. september 2016 af nejvelda - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

(Jeg har sat dette spørgsmål under Fysik, da det var noget jeg først havde der. Men mit spørgsmål er faktisk til et fag vi har på uni..)

Jeg vil høre om der er nogen, der kan forklare mig, hvordan man bestemmer x og y komposanterne udfra en kraft / vektor? Og hvornår bruger man sinus og cosinus? Jeg har faktisk læst om det en del på nettet, men jeg forstår det ikke. Hver gang jeg skal til at løse en opgave (om bjælker) går jeg i stå..

Håber nogen der kan skere det ud i pap for mig!

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2016 af mathon

      Når komposanten \overrightarrow{F}_1 danner vinklen \varphi _1 med \overrightarrow{F}
og
      komposanten \overrightarrow{F}_2 danner vinklen \varphi _2 med \overrightarrow{F}
har man (se på en skitse):
                          F_1=\frac{\sin(\varphi _2)}{\sin(\varphi _1+\varphi _2)}\cdot F

                          F_2=\frac{\sin(\varphi _1)}{\sin(\varphi _1+\varphi _2)}\cdot F


Svar #2
18. september 2016 af nejvelda

Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår så meget af det der, og kan hellere ikke forbinde det med mine opgaver.

Jeg har oploadet en et billede, hvor jeg har tegnet to typiske eksempler vi får i opgaverne. Det er altså denne skrå kraft, som både bidrager i x og i y retningen. I nogle tilfælde er der en trekant med siderne 3,5 og 4 (eksempel 1) og i andre tilfælde er der en vinkel oplyst (eksempel 2).

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september 2016 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. september 2016 af mathon

I dette specifikke tilfælde
er
               \varphi _1=\varphi _2=45^\circ
       og
                \varphi _1+\varphi _2=90^\circ
hvoraf
                 F_{\perp}=F_{\parallel}=\frac{\sin(45^\circ)}{\sin(90^\circ)}\cdot F=\sin(45^\circ)\cdot F=\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot F


Skriv et svar til: Opdele en kraft i komposanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.