Matematik

Definitionsmængde for flere variable

08. oktober 2016 af juliekmmmm (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa! Jeg sidder og skal finde definitionsmængden for en funktion med mere variable, jeg er kommet frem til et svar, men får flere forskellige uligheder, alt efter hvad y's værdi er (hhv. større og mindre end nul). Er der nogle der kan give mig et hint om, hvordan den rigtige måde er, hvorpå man skal skrive dette op? Er der tale om en gaffelfunktion? Eller?
På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2016 af jantand

Kan du ikke sætte opgaven ind?


Svar #2
08. oktober 2016 af juliekmmmm (Slettet)

Funktionen er givet ved f(x,y)=kvadratrod(4xy-3y^2). Bestem definitionsmængden. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2016 af jantand

Må det kun være Reelle tal eller må de også være Complex

Hvis det skal være reelle tal skal Kvadrat roden være større eller lig med 0.

Så 4xy-3y^2 ≥ 0

Husk når du undervejs dividerer med  0 (nul) så kan 0 ikke være med i definitionsmængden.

Prøv at regne udtrykket ud


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2016 af AMelev


Svar #5
08. oktober 2016 af juliekmmmm (Slettet)

Jeg har regner opgaven, jeg ved bare ikke hvordan jeg skal skrive definitionsmængden rigtigt op, når jeg har forskellige udtryk for uligheden alt efter om y er større eller mindre end 0 :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2016 af jantand

Du har et udtryk der siger 4xy≥3y^2

Så deler du med y på begge sider   4x≥3y    y≠0 fordi du lige har delt med y og det dur ikke.

Definitionsmængden er     4/3x≥y og y≠0  og x og y er reelle tal.

Hvis du afbilder det er det halvplanet der ligger under linien 4/3x=y ∧ y≠0


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2016 af jantand

RETTELSE:  Definitionsmængden er de x er udtrykket gælder for. Alle x er kan anvendes. Derfor er definitionsmænden De reelle tal. 

Det sammegælder for y erne  der er værdimængden , den er også de reelle tal.

Det er billedmængden der er under linien som ovenfor beskrevet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2016 af AMelev

Jeg vil mene, du bare skal bruge mængdebyggeren.

Dm(f) = {(x,y)| 4x·y-3y2 ≥ 0} = {(x,y)| y·(4x-3y) ≥ 0} =
{(x,y)| y ≥ 0 og (4x-3y) ≥ 0 eller y < 0 og (4x-3y) ≤ 0} = 
{(x,y)| y > 0 og 4/3x ≥ y eller y < 0 og 4/3x ≤ y} 

Vedhæftet fil:Dm(f).JPG

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2016 af peter lind

#8  Der mangler y=0 ∧ x∈R


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2016 af AMelev

Den skulle have været dækket ind af y≥0 og y ≤ 0, men ved den sidste mangler til gengæld =. Der skulle stå y ≤ 0 i stedet for y < 0.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2016 af peter lind

Ved at "dække" det med y ≥ 9 eller y≤0 får du ikke med at for y =0 kan x være hvad som helst


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. oktober 2016 af AMelev

Det gør jeg vel, når x ≤ 3/4y hhv. x ≥ 3/4y? Hvis y = 0, får jeg x ≤ 0 med fra den ene og x ≥ 0 fra den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2016 af peter lind

Du har kun et medfølgende lighedsteg for den ene af ulighederne for y


Skriv et svar til: Definitionsmængde for flere variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.