Matematik

HJÆLP VIRKELIG

08. november 2016 af GieleseAnne2442 (Slettet) - Niveau: B-niveau

KAN NOGEN HJÆLPE MED FØLGENDE OPGAVER??

Antallet af rådyr på Pæreø antages, i mangel af naturlige fjender at vokse eksponentielt med tiden. I år 2000 blev der udsat 2 rådyr på øen, i år 2011 var der 173 rådyr.

a)  Bestem en forskrift for en eksponentiel sammenhæng, hvor antallet af rådyr afhænger af det antal år, der er gået siden år 2000.

b)  Hvor mange procent vokser antallet af rådyr med per år?

c)  Beregn hvor mange rådyr, der kan forventes at være i år 2020.

Se eksempel 2.25, side 118-119 (hvor sætning 2.24 på side 117 benyttes). 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2016 af 012343210

a) Lav 2 ligninger med 2 ubekendte ved at sætte korrdinaterne (0,2) og (11,173) ind i y=b*a^x. x er hermed årrækken fra 2000 og y antallet af dyr. a og b bestemmes herved.

b) den procentielle stigning findes ved at trække 1 fra a og gange med 100. (eksempel - ikke dine tal: a=1,05 Procentvis stigning=(a-1)*100%=(1,05-1)*100%=5%

c)Sæt x lig med 20 og udregn y


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2016 af AMelev

Sæt  x = antal år efter 2000 og f(x) = antal rådyr (på Pæreø)
Model: f(x) = b·ax

a) Du har fået oplyst to værdier (x1,y1) = (...,...) og (x2,y2) = (...,...)
Benyt formlerne for a og b i eksponentielle funktioner eller lav eksponentiel regression på {x1,x2},{y1,y2}

b) a = 1+r, hvor r er vækstraten, dvs. den årlige procentvise stigning

c) År 2020 ~ x = 20. Bestem f(20)


Svar #3
08. november 2016 af GieleseAnne2442 (Slettet)

Forstår det simpelthen stadig ikke. Det kunne være en hjælp, hvis en gad at udregne a, så jeg selv kunne komme videre med b og c.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2016 af 012343210

Du bør nok øve dig på den slags opgaver - de kommer ofte også fremadrettet:

f(x)=b*a^x

f(0)=2= b * a^0 => b=2

f(11)=173 = 2* a^11 => a=(173/2)^(1/11) =1,5


Svar #5
08. november 2016 af GieleseAnne2442 (Slettet)

Dette er jo ikke svaret på opgave a? svaret er jo ikke 1,5 i opgave a??


Svar #6
08. november 2016 af GieleseAnne2442 (Slettet)

Er der vikerlig ikke en kvik som kan løse opgave a ordenligt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. november 2016 af 012343210

prøv lige at kig på hvad jeg skriver. Er det nødvendigt at jeg også skriver resultatet op?

b = 2 og a = 1,5

dvs. at ligningen kommer til at være f(x) = 2 * 1,5^x


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2016 af AMelev

#6 Det er dig, der skal være kvik og løse opgaven ordentligt. Brug den hjælp du får. Prøv selv, gå systematisk til værks og spørg så, hvis du går i stå eller er usikker på, om du har gjort det rigtigt.

1) Angiv først koordinaterne for de to kendte punkter  (x1,y1) = (...,...) og (x2,y2) = (...,...)
2) Angiv så x1 = ....., x2 = ...., y1 = ....., y2 = ...... 
3) Indsæt værdierne for x1, x2, y1 og y2 i formlerne nedenfor og beregn

Formler a=\sqrt[x2-x1]{\frac{y2}{y1}} og b=\frac{y1}{a^{x1}}(=\frac{y2}{a^{x2}})
 


Skriv et svar til: HJÆLP VIRKELIG

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.