Kemi

Emperiske formel for mineralet

15. november 2016 af raketjohn24 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej jeg har en opgave jeg ikke kan finde ud af som går på:

Et gråsort mineral blev i 1825 opdaget i Cornwall af mineralogen Jameson. Det viste sig at have følgende grundstofsammensætning(angivet i masseprocent:

Pb: 40,15%   Fe: 2,71%  Sb: 35,39% og S:21, 75%

a) Bestem den empiriske formel for mineralet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

n=m/M

Pb: 40,15/207,2 = 0,1937741313

Fe: 2,71/55,845 = 0,04852717343

Sb: 35,39/121,760 = 0,2906537451

S: 21,75/32,06 = 0,678415471

Pb: 4

Fe: 1

Sb: 6

S: 14

Pb4FeSb6S14


Svar #2
15. november 2016 af raketjohn24 (Slettet)

okay tak, var bare litd usikker da massen var angivet i procent :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det er bare at gå ud fra, at man har 100 g af stoffet. 

Jeg besvarede spørgsmålet hurtigt så husk enheder og lidt forklaringer. 

Mineralet hedder Jamesonite (hvis du er interesseret), og den empiriske formel er også molekylformlen. 


Skriv et svar til: Emperiske formel for mineralet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.