Kemi

Udregning af mængde stof i to faser

12. december 2016 af Falaffel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg sidder med en opg. til min ugentlige kemi aflevering, her skal jeg bestemme hvor meget et stof fylder i to forsekllige faser, vand og olie. 

En opløsning indeholder 3% (m/V) stof x i en blanding af 40 mL triglycerider og 30 mL vand

Stoffet konc. i vand fasen er på 0,25 mg/mL

Jeg skal beregne mængden af stoffet i både vandfasen og oliefasen 

Jeg havde tænkt man kunne gøre følgende: Til oliefasen --> 3% (m/V) * 1g/100mL * 40 mL 

Eller --> 0,25 mg/mL * 40 mL / 70 mL

Er det rigtigt eller hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2016 af ChemistryIsKey

Mit bud ville være:

Du ved at koncentrationen i vandfacen er 0.25 mg/mL og din vandfase har et volumen på 30 mL, så mængden af stof i vandfasen burde simpelt kunne findes ved;

      m(Vandfase) = 0.25 mg/mL · 30 mL = 7.5 mg

Du ved også, at hele opløsningen indeholder 3 mg/mL. Da der var 0.25 mg/mL i vandfasen, må resten være i oliefasen, så koncentrationen i oliefasen er;

     c(Oliefase) = 3 mg/mL - 0.25 mg/mL = 2.75 mg/mL

Og den tilsvarende mængde er så;

     m(Oliefase) = 2.75 mg/mL · 40 mL = 110 mg

Er ikke sikker på om man kan trække koncentrationerne fra hinanden på den måde, men det er mit bud :)


Skriv et svar til: Udregning af mængde stof i to faser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.