Kemi

Formel og Aktuel koncentration

17. december 2016 af lotte0510 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg er tabt i min opgave som lyder at jeg skal finde den formelle og aktuelle koncentration af 2,0 M HNO3 (der skal tages udgangspunkt i en opløsning på en flaske). 

er der evt. nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2016 af mathon

HNO_3 er en stærk syre,
hvorfor
                  c(HNO_3)=2{,}0\;M

                  \left [HNO_3 \right ]\approx 0


Svar #2
17. december 2016 af lotte0510 (Slettet)

ja det er jo den formelle koncentration.

Men hvad er den aktuelle når man tilføjer 1 liter vand? ved at HNOafgiver et Htil H2O.

Mit problem er jeg ikke kan finde ud af at beregne dette


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2016 af mathon

Strengt taget er HNO_3 middelstærk, da pK_a=-1{,}4

hvoraf:
                         \frac{\left [H_3O^+ \right ]^2}{(2{,}0\;M)-\left [H_3O^+ \right ]}=10^{-(-1{,}4)}\; \; \; \; \; \; \; \; 0<\left [H_3O^+ \right ]<2{,}0\;M

                         \left [H_3O^+ \right ]=1{,}86

dvs
                        \left [HNO_3 \right ]=\left (2{,}0-1{,}86 \right )M=0{,}14\;M


                       Du skal kende flaskens volumen for at kunne beregne fortyndingskoncentrationen
                       ved tilsætning af 1 L vand.


Svar #4
17. december 2016 af lotte0510 (Slettet)

OMG. der står blot i min opgave at jeg som sagt skal tage udgangspunkt i en opløsning hvor der på flasken står 2,0M HNO3

Er det mig der så har misforstået at jeg skal fortynde det med vand eller er det min lærer der har glemt noget?


Skriv et svar til: Formel og Aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.