Fysik

teori

28. januar 2017 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Hej nogen som har en teori bag varmeleder?


Brugbart svar (2)

Svar #1
29. januar 2017 af hesch (Slettet)

Et materiales specifikke varmeledningsevne betegnes ved materialets λ-værdi ( lambda ).

Hvis du googler "lambda-værdi + beregning" finder du fx:

http://www.rockwool.dk/produkter/u/11157/teknisk-isolering/lambda-vaerdier

Tabel finder du her:

https://da.wikipedia.org/wiki/Specifik_varmeledningsevne

λ-værdien har enheden  [ W / ( m*K ) ] 

Forlænger du denne enhed med [ m / m ]  fås enheden  [ W*m / ( m2*K ) ]

Lad os nu sige at du har en metalstang med en λ-værdi = 120 [ W/(m*K) ]. Stangen har et tværsnitsareal,
A = 0,0001 mog en længde, L = 0,5 m.

Den ene ende af stangen er dyppet i isvand, og har temperaturen T1 = 0 ºC.  Den anden ende varmes med en bunsenbrænder op til T2 = 200 ºC.

Der vil nu ledes termisk energi gennem stangen fra den varme ende mod den kolde med en effekt:

Pterm = λ * A / L * ( T2 - T1 ) =

120 [ W*m / ( m2*K ) ] * 0,0001 [ m2 ] / 0,5 [ m ] * ( 200 - 0 ) ºC  =  4,8 [ W ]

Det er nogenlunde sådan det virker, der er ikke så meget anden stor teori i det.

PS: Får jeg ikke et "brugbart svar" for den svada, bliver jeg ( sgu' ) sur.


Svar #2
29. januar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Tak 


Skriv et svar til: teori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.