Fysik

Rutschebane størrlse på kraft.

15. maj 2017 af Luxiee (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en rutschebane med en vogn der vejer 400kg. Jeg får at vide at toppen af rutschebanen er cirkelformet og har en radius på 10m.Når vognen når toppen, og altså skal til at begynde at køre nedaf i cirklen, har den en hastighed på 10 m/s. Hvilken kraft og retning påvirker sporet vognen med på toppen?

Jeg er sikker på at der er tale om en opadgående kragt. Men jeg er i tvivl om hvordan hastigheden påvirker kraften sporet påvirker med? 


Svar #1
15. maj 2017 af Luxiee (Slettet)

                                     
                       Fc = m *(omega)^2*r


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. maj 2017 af mathon

                    \small \small F_{spor\; paa \; vogn}=m\cdot \frac{v^2}{r}=\left ( 400\; kg \right )\cdot \frac{\left ( 10\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{10\; m}=4000\; N


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Husk lige tyngdekraften. Den virker også.

PS: Jeg håber vognen er gjort godt fast!


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2017 af mathon

Hvilken kraft og retning påvirker sporet vognen med på toppen?

                   \small 4000 \; N lodret nedad.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2017 af Eksperimentalfysikeren

Nej, Vognen skal påvirkes med en kraft på 4000N for at følge sporet. Den påvirkes af tyngdekraften med 400kg* 9,82m/s2 = 3928N, så kraften fra sporet er kun 4000N - 3928N = 72N. Det er rigtigt, at kraften fra sporet virker nedad. Der er det, jeg kommenterer med mit PS.


Svar #6
16. maj 2017 af Luxiee (Slettet)

Jeg får et fint svar med:

Fc = m*(v/R)^2*R + (- 9.82*m)


Skriv et svar til: Rutschebane størrlse på kraft.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.