Kemi

Ligevægtskonstant: Tryk og/eller volume afhængig?

06. juni 2017 af randomdude11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej i en ligevægt vil et indgreb af koncentrationerne påvirke ligevægtsbrøken. Imens Tryk (for gasser) og temperatur ændre Kc.'s værdi.

Hvad hvis vi øger volumen i en opløsning er det så Kc eller ligevægtsbrøken der ændre sig?  Jeg skal snakke om eks. med Jern(III)ioner og thiocyanationer, hvor fordoble volumen og jeg kan ikke finde noget der klart differentiere mellem Volumeændring og tryk ændring ift. ligevægte. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2017 af ChemistryIsKey

Mig bekendt kan du ikke ændre ligevægtskonstantens værdi, men kun ligevægtsbrøken (dvs. du kan forskyde ligevægten, men aldrig ændre på ligevægtskonstanten).

Hvis du manipulerer tryk og volumen er det kun relevant for stoffer på gasform, ikke for vandige opløsninger.

Hvis du ændrede voluminet af en vandig opløsning, ville det svare til at du enten fortyndede den eller 'forstærkede' den (ved ikke lige hvordan det sidste skulle lade sig gøre praktisk) og på den måde ændrer du altså på koncentrationerner. Det er denne koncentrationsændring som har betydning for ligevægtsbrøken og ikke voluminet (måske kan man argumentere for en indirekte betydning, da volumenændring fører til koncentrationsændring).

Hvis du fordobler voluminet af din vandige opløsning (svarende til en fortynding), formindsker du samtidig koncentrationerne med en faktor på;

      n efter = nfør

     cefter · Vefter = cfør · Vfør

I dette tilfælde er Vefter = 2 · Vfør og således får du;

     cefter = (cfør · Vfør) / Vefter = (cfør · Vfør) / (2 · Vfør) = cfør / 2

Du ser altså, at ved en fordobling af voluminet, halverer du koncentrationen.

:)


Svar #2
06. juni 2017 af randomdude11 (Slettet)

#1

Mig bekendt kan du ikke ændre ligevægtskonstantens værdi, men kun ligevægtsbrøken (dvs. du kan forskyde ligevægten, men aldrig ændre på ligevægtskonstanten).

Hvis du manipulerer tryk og volumen er det kun relevant for stoffer på gasform, ikke for vandige opløsninger.

Hvis du ændrede voluminet af en vandig opløsning, ville det svare til at du enten fortyndede den eller 'forstærkede' den (ved ikke lige hvordan det sidste skulle lade sig gøre praktisk) og på den måde ændrer du altså på koncentrationerner. Det er denne koncentrationsændring som har betydning for ligevægtsbrøken og ikke voluminet (måske kan man argumentere for en indirekte betydning, da volumenændring fører til koncentrationsændring).

Hvis du fordobler voluminet af din vandige opløsning (svarende til en fortynding), formindsker du samtidig koncentrationerne med en faktor på;

      n efter = nfør

     cefter · Vefter = cfør · Vfør

I dette tilfælde er Vefter = 2 · Vfør og således får du;

     cefter = (cfør · Vfør) / Vefter = (cfør · Vfør) / (2 · Vfør) = cfør / 2

Du ser altså, at ved en fordobling af voluminet, halverer du koncentrationen.

:)

Hvis Kc er temperatur afhængig, er det vel at ændre Kc når vi ændre temperaturen. Da ligevægts forholdet er ændret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2017 af ChemistryIsKey

Det har du ret i - Det er den eneste undtagelse som tillader at ændre ligevægtskonstanten og udtrykkes i ligningen;

     -ΔGΘ = R · T · ln(K)

Men alle andre indgreb i en ligevægt (f.eks. ændringer i tryk eller volumen som du skriver) vil ikke ændre ligevægtskonstanten, men netop ligevægtsbrøken (man siger at man forskyder ligevægten alt efter ligevægtsbrøkens størrelse i forhold til ligevægtskonstanten)

:)


Svar #4
11. juni 2017 af randomdude11 (Slettet)

Tak for de uddybende svar! 


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant: Tryk og/eller volume afhængig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.