Kemi

Beregning af pH-værdi

16. november 2017 af MetteMauss (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået denne opgave for, og jeg har strirret mig blind på den hele ugen, og jeg skal aflevere imorgen aften. Jeg kan simpelthen ikke gennemskue det.

Opgaven lyder således:

a) Opskriv reaktionsskemaet for saltsyres reaktion med vand.

              HCl(aq) + H2O(l) --> H3O+(aq) + Cl-

b) Hvad er den aktuelle oxonium-koncentration, når den formelle koncentration af saltsyreopløsningen er 0,1 mol/L?

c) Beregn pH i saltsyreopløsningen.

0,1 mol/L saltsyre

0,01 mol/L saltsyre

0,001 mol/L saltsyre

0,2 mol/L saltsyre

0,3 mol/L saltsyre

0,5 mol/L saltsyre

Jeg kan godt finde ud af at finde [OH] (tror jeg), men jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg finder [H3O]?


Brugbart svar (2)

Svar #1
16. november 2017 af Heptan

b)

Som du kan se i reaktionsskemaet så er HCl og H3O+ i forholdet 1:1. Ydermere er saltsyre en stærk syre, så reaktionen forløber 100 %. Derfor er oxoniumkoncentrationen også 0,1 mol/L.

Det er ikke heelt sandt, men det er godt nok til C-niveau, og det er korrekt i dette tilfælde.

c)

Når du har forstået b) så er c) nem at lave, da [H3O+] = 0,1 mol/L, 0,01 mol/L osv. Så du beregner bare

pH = -log(0,1) = ...

pH = -log(0,01) = ...

osv.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2017 af Heptan

Hvis du en anden gang finder [OH-] så kan du beregne [H3O+] ved at isolere den i vands ionprodukt:

KV = [OH-] · [H3O+] = 10-14 M2


Svar #3
16. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

Fedt, så har jeg vidst forstået noget. Hvad har jeg så misforstået i denne opgave?:

Beregn [H3O], [OH] og pH for følgende opløsninger:

0,1 mol/L NaOH

[H3O] = 10-14/0,1 = 1 * 10-13 mol/L

[OH] = 0,1

pH = -log (1 * 10-13)

0,5 mol/L HNO3

[H3O] = 0,5 mol/L

[OH] = 10-14 / 0,5 2 * 10-14

pH = -log(2*10-14)


Svar #4
16. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

#2

Hvis du en anden gang finder [OH-] så kan du beregne [H3O+] ved at isolere den i vands ionprodukt:

KV = [OH-] · [H3O+] = 10-14 M2

Jeg er meget lidt matematisk, og jeg har svært ved at forstå formler, så jeg selvstændigt kan bruge dem i andre sammenhæng :/ Kan du udbyde Kv på en pædagogisk måde?


Svar #5
16. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

#3

Fedt, så har jeg vidst forstået noget. Hvad har jeg så misforstået i denne opgave?:

Beregn [H3O], [OH] og pH for følgende opløsninger:

0,1 mol/L NaOH

[H3O] = 10-14/0,1 = 1 * 10-13 mol/L

[OH] = 0,1

pH = -log (1 * 10-13)

0,5 mol/L HNO3

[H3O] = 0,5 mol/L

[OH] = 10-14 / 0,5 2 * 10-14

pH = -log(2*10-14)

Jeg fik selvfølgelig ikke lige skrevet at jeg fik begge pH-værdier til 13 og det er jo tydeligvis forkert, eftersom den ene er en syre.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2017 af Heptan

#3

Fedt, så har jeg vidst forstået noget. Hvad har jeg så misforstået i denne opgave?:

Beregn [H3O], [OH] og pH for følgende opløsninger:

0,1 mol/L NaOH

[H3O] = 10-14/0,1 = 1 * 10-13 mol/L

[OH] = 0,1

pH = -log (1 * 10-13)

Korrekt, det giver pH = 13

0,5 mol/L HNO3

[H3O] = 0,5 mol/L

[OH] = 10-14 / 0,5 2 * 10-14

pH = -log(2*10-14)

pH = -log([H3O+]) = -log(0,5) = ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2017 af Heptan

Hvis du kender [OH-] kan du beregne [H3O+] på følgende måde.

Brug formlen:

KV = [OH-] · [H3O+]

Vi vil gerne beregne [H3O+], så vi skal isolere den i ligningen så den står alene på den ene side. Vi dividerer med [OH-] på begge sider:

KV/[OH-] = [H3O+]

Så bytter vi rundt på højre og venstre så det ser pænere ud:

[H3O+] = KV/[OH-]

Så er vi færdige. Når man skal beregne det, så bruger man KV = 10-14 M2 og den værdi man har for [OH-]. Fx hvis [OH-] = 0,1 M:

[H3O+] = 10-14 M2/0,1 M =  10-13 M


Svar #8
16. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

Jeg må efterprøve det imorgen... Kan virkelig mærke, at jeg er sproglig :l

1000 tak for hjælpen.


Svar #9
17. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

Har jeg forstået det rigtigt?:

Beregn [H3O], [OH] og pH-værdi af 0,5 mol/L NHO3:

[H3O] = 0,5 mol/L

[OH] = 10-14/0,5 = 2 * 10-14

pH = -log(0,5) = 0.30


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2017 af Heptan

Talværdierne er korrekte


Svar #11
17. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

0.30 slår mig bare som værende en usædvanligt lav pH-værdi, men jeg skal nok ikke tænke for meget over det, eftersom det jo er fiktive opgaver...


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2017 af Heptan

Det viser da at man skal passe på når man håndterer stærke syrer


Svar #13
18. november 2017 af MetteMauss (Slettet)

Bestemt. Jeg er bare overrasket, men jeg er også forholdsvis ny i kemien verden. 

Jeg takker mange gange. Du har været en stor hjælp :)


Skriv et svar til: Beregning af pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.