Kemi

Oxidationstal for uorganiske og organiske forbindelser - hvordan?

03. december 2017 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogle der ved hvordan man bestemmer oxidationstal for uorganiske og organiske forbindelser?

Jeg forstå ikke hvad der menes med organisk og uorganisk forbindelser, er det reaktioner eller?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2017 af Heptan

Organiske forbindelser er molekyler der indeholder carbon. Uorganiske forbindelser indeholder ikke carbon, eller også er de ikke molekyler.

Uorganiske forbindelser: Disse er typisk salte eller simple molekyler. Der findes regler for hvordan man finder oxidationstal (der er sikkert en vejledning i din kemibog). Fx har O normalt oxidationstal -II og H har normalt +I.

Organiske forbindelser: Det er lidt sværere at forklare, da man ikke direkte kan se på molekylformlen og bestemme oxidationstallene. Man skal se på strukturformlen. Der gælder stadig de samme regler med at O har -II og H har +I osv, og reglerne kommer af hvorvidt en substituent (fx -H) har en elektronegativitet der er større eller mindre end carbon. Man ser på hvert carbonatom for sig.

Eksempel: CH4          H har hver +I og molekylet er neutralt, så carbon må har OT = -IV.

CH3-CH2OH         C har OT = -III og C har OT = -I


Skriv et svar til: Oxidationstal for uorganiske og organiske forbindelser - hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.