Matematik

2. gradsligning

18. marts 2018 af emmaa22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har følgende opgave for:

Er givet f(x)=-x2+6-3. Løs ligningen f(x).
For hvilke værdier af tallet c har ligningen f(x)=c

1) Ingen løsninger? 2) én løsning? 3) to løsninger?

Hvordan løser jeg ligningen? og hvad menes der med f(x)=c?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2018 af 1Help1 (Slettet)

Hej emmaa22,

Mangler du ikke et x efter +6?


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2018 af StoreNord

Du skal undersøge, for hvilke værdier af c diskriminanten er  negativ, nul eller positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2018 af 1Help1 (Slettet)

#2

Hej StoreNord,

For at det kan blive til en 2. gradsligning, skal hun så ikke først indsætte 0 ind på f(x)'s plads (det var bare ift. hendes titel)?


Svar #4
18. marts 2018 af emmaa22 (Slettet)

#1

Hej emmaa22,

Mangler du ikke et x efter +6?

ups, jo, var lige for hurtig - der mangler et x((:


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2018 af 123434 (Slettet)

Diskriminanten bestemmer antallet af løsninger til andengradsligningen. 

Diskriminanten er givet ved d=b2-4ac

Når d=0, så har andengradsligningen én løsning. Når d<0 så har andengradsligningen ingen løsninger, når d>0 så har andengradsligningen har to løsninger. 

1)

Ingen løsninger betyder, at diskriminanten er negativ, dvs. mindre end 0. 

-x2+6x+c=0

a=-1, b=6 og c=?

d=b2-4ac

0=62-4*-1*c

0=36-4*c

c=9

Hvis c er større end 9, så har andengradsligningen ingen løsninger, fordi så er diskriminanten negativ.

]9;∞[

2)

Én løsning, så er c=9, da når c=9, så er diskriminanten lig med 0, og så har andengradsligningen én løsning. 

3)

To løsninger, når c er mindre end 9, fordi så er diskriminanten større end 0, og så har andengradsligningen to løsninger. 

]-∞;9[


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2018 af StoreNord

f(x) = -x²+6x-3=c      =>     -x²+6x-(3+c) = 0
Diskriminanten er   D = 36-4*(-1)*(-3-c) = 33-c

Skærmbillede fra 2018-03-18 17-10-05.png


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2018 af StoreNord

Beregningen skulle være denne:
f(x) = -x²+6x-3=c      =>     -x²+6x-(3+c) = 0
Diskriminanten er   D = 36-4*(-1)*(-3-c) = 24-4c = 0     =>       c = 6
som også passer med tegningen.


Skriv et svar til: 2. gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.