Fysik

Omskriv Wien’s lov så temperaturen T er en funktion af max.

21. april 2018 af Karoline444 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Sorte legemer
Mange stoffer hvor nogle elektroner ikke er bundet til en bestemt atomkerne,
men kan bevæge sig mere frit (f.eks. mange faster stoffer), opfører sig som sorte
legemer. Sorte legemer kan absorbere alle bølgelængder af lys og udsender lys
med et kontinuert spektrum når de bliver varmet op. De udsender dog ikke lige
meget lys ved at alle bølgelængder. Vi skal undersøge Wiens lov som siger noget
om sammenhængen mellem temperaturen af et sort legeme og den bølgelængde
det udsendet mest lys ved.


 Omskriv Wien’s lov så temperaturen T er en funktion af λ-max.


 Find temperaturen til hvilken et sortlegemes emission er størst i midten af
det synlige spektrum. (Hint: vælg selv en bølgelængde midt i det synlige
spektrum.)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2018 af janhaa

\lambda_m T=2998\,\mu mK

easy peasy


Svar #2
21. april 2018 af Karoline444 (Slettet)

Er det resultatet janhaa?

Og er det blot sådan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2018 af Sveppalyf (Slettet)

λmax = b/T

hvor b = 2,8977729*10-3 m*K

Så isolerer vi T og får

T = b/λmax

Synligt lys ligger i bølgelængdeintervallet 380 til 750 nm. Midten af dette interval er 565 nm. Så vi har

T = 2,8977729*10-3 m*K / 565*10-9 m = 5129 K


Skriv et svar til: Omskriv Wien’s lov så temperaturen T er en funktion af max.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.