Kemi

beregn ligevægtskoncentrationerne

15. september 2018 af Eldiab (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan beregner man ligevægtskoncentrationerne af CO og O2


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2018 af mathon

             

            \small \small \small \begin{array}{lll}& 2\, CO_2\, _{\textit{(g)}}\rightleftharpoons 2\, CO\, _{\textit{(g)}}\; +\; O_2\, _{\textit{(g)}}\\ \\ \textup{Ligev\ae gtsbr\o k:}&\frac{\left [ CO \right ]^2\cdot \left [ O_2 \right ]}{\left [CO_2 \right ]^2}=K_c\\ &\left [ CO \right ]^2\cdot \left [ O_2 \right ]=\left (6.4\cdot 10^{-7}\; M \right )\cdot \left ( 5.0\cdot 10^{-3}\; M \right )^2=1.6\cdot 10^{-11}\; M^3\\ &\left (2\left [ O_2 \right ] \right )^2\cdot \left [ O_2 \right ]=1.6\cdot 10^{-11}\; M^3\\ &4\left [ O_2 \right ]^3=1.6\cdot 10^{-11}\; M^3\\ &\left [ O_2 \right ]=\left ( \frac{1.6\cdot 10^{-11}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=1.587\cdot 10^{-4}\; M\\ &\left [ CO \right ]=2\cdot \left [ O_2 \right ]=2\cdot \left ( 1.587\cdot 10^{-4}\; M \right )=3.175\cdot 10^{-4}\; M \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis der reagerer x mol af CO2'en, så har vi

[CO2] = 5,0*10-3 M - x

[CO] = x

[O2] = ½x

Vi kan beregne x ud fra ligevægtsbrøken

6,4*10-7 = x2 * ½x / (5,0*10-3 - x)2

Med et CAS-værktøj finder man at x = 3,044578*10-4. Så vi har

[CO] = x = 3,0*10-4 M

[O2] = ½x = 1,5*10-4 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2018 af mathon

...hvor #2 er den helt korrekte.


Skriv et svar til: beregn ligevægtskoncentrationerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.