Kemi

Ækvaliente mængder, og overskud af reaktanter??

28. september 2018 af Tib3riass - Niveau: C-niveau

Har det meget svært med disse to opgaver:

Opgave 1:

Man blander 30 g kobber med 40 g dibrom og følgende reaktion sker:

Cu(s) + Br2(l) -> CuBr2(s)

Er der ækvivalente mængder af Cu og Br2? (Svaret skal begrundes med beregninger) 

Har lavet følgende beregninger: 

Stofmængden n: n(mol) = m(g) / M (g/mol) 

n(Cu) = m(g) / M (g/mol) = 30 g / 63,546 g/mol = 0,472 mol

n(Br2) = m(g) / M (g/mol) = 40 g / 159,808 g/mol = 0,25 mol


                                            Cu(s)       Br2(l)          CuBr2(s)
Molarmasse:                        63,546     159,808      223,354
Masse i g:                            30             40
Stofmængde / molforholdet:1               1                1
 

Vil det sige, at der ikke er ækvaliente mængder, netop fordi der er et overskud af Cu? 

Et andet spørgsmål, hvordan udregner jeg massen af CuBr2?

Et tredje spørgsmål:

Opgave 2:


Ammoninak fremstilles af dinitrogen og dihydrogen:

                                 N2 + 3H2 -> 2NH3

Man blander 10g N2 med 14g H2. (Her har man ikke ækvivalente mængder).

1. Hvor mange g NH3 får man dannet?

Har lavet følgende udregning:

Stofmængdeforholdet: n(NH3) / n(N2) = 2/1 = 2 

Stofmængden n: n(mol) = m(g) / M (g/mol)

n(N2) = 10 g / 28,0135 g/mol = 0,356971 mol

n(NH3) = 2 · n(N2) = 2 · 0,35671 mol = 0,71342 mol

Stofmængden af NH3 er derfor 0,71342 mol.

Massen m: m(g) = M (g/mol) · n(mol)
m(NH3) = 0,71342 mol · 17,031 g/mol = 12,1503 g

Der bliver dannet 12,1503 g, NH3 (Ammoninak).

Er det rigtigt udregnet?

2. Man har overskud af en af reaktanterne, hvilken (N2 eller H2) og hvor meget er overskuddet i g? 
 

Hvordan regner jeg dette stykke ud?

Jeg håber, at der er en der kan hjælpe mig, sidder virkelig fast i disse to opgaver.

På forhånd tak!

Peter


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Opgave 1:

Man blander 30 g kobber med 40 g dibrom og følgende reaktion sker:

Cu(s) + Br2(l) -> CuBr2(s)

Er der ækvivalente mængder af Cu og Br2? (Svaret skal begrundes med beregninger) 

Stofmængden n: n(mol) = m(g) / M (g/mol) 

n(Cu) = m(g) / M (g/mol) = 30 g / 63,546 g/mol = 0,472 mol

n(Br2) = m(g) / M (g/mol) = 40 g / 159,808 g/mol = 0,25 mol

Man kan se af reaktionsligningen at Cu og Br2 reagerer i forholdet 1:1. Der er imidlertid mere (større stofmængde) Cu end der er Br2. Mængderne er altså ikke ækvivalente.


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Et andet spørgsmål, hvordan udregner jeg massen af CuBr2?

Der bliver dannet 0,25 mol CuBr2. (Dette er den mængde der kan dannes, da der kun er 0,25 mol Br2 til rådighed.)

m = n * M

m(CuBr2) = 0,25 mol * 223,354 g/mol = 56 g


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Opgave 2:


Ammoninak fremstilles af dinitrogen og dihydrogen:

                                 N2 + 3H2 -> 2NH3

Man blander 10g N2 med 14g H2. (Her har man ikke ækvivalente mængder).

1. Hvor mange g NH3 får man dannet?

n(N2) = 10g / 28,014 g/mol = 0,35696 mol

n(H2) = 14g / 2,01588 g/mol = 6,94486 mol

Man kan se ud fra reaktionsligningen at der skal bruges 3 gange så meget H2 som N2, men der er laaaangt mere en 3 gange så meget. N2 er altså den begrænsende faktor.

Vi kan desuden se at der bliver dannet 2 gange så meget NH3 som der er N2. Da al N2 bliver opbrugt, har vi altså at

n(NH3) = 2 * n(N2) = 2 * 0,35696 mol = 0,71393 mol

Dette vejer

m(NH3) = 0,71393 mol * 17,031 g/mol = 12 g

2. Man har overskud af en af reaktanterne, hvilken (N2 eller H2) og hvor meget er overskuddet i g? 

Det var H2 der var overskud af. Der var 6,94486 mol til at starte med og der blev brugt 3 * n(N2) til reaktionen:

Overskud H2: 6,94486 mol - 3 * 0,35696 mol = 5,87398 mol

som vejer

m(H2 overskud) = 5,87398 mol * 2,01588 g/mol = 12 g


Svar #4
29. september 2018 af Tib3riass

Tusind tak for din hjælp!

Jeg er med på, at ækvivalente mængder er, når der ikke er overskud af nogen stoffer i en reaktion. Der skal være ligevægt, hvilket ikke er tilfældet her i de to opgaver. Netop fordi der er overskud.

Så det vil sige, for opgave 2:

1a. For at finde den begrænsende reaktant, så er man nødt til at regne stofmængden ud.

1b. Derefter tager man koefficienten fra produktets side, af det produkt der bliver dannet.

      Som man ganger med stofmængden af den begrænsede reaktant, for at kunne finde ud af, hvor meget          NH3 man får dannet i mol?

                                     n(NH3) = 2 * n(N2) = 2 * 0,35696 mol = 0,71393 mol

1c. Hvor man til slut bruger formlen: m(g) = M (g/mol) · n(mol).

      For at få massen i gram.

                                     m(NH3) = 0,71393 mol * 17,031 g/mol = 12 g

2a. Hvor man derefter for at finde overskudet, tager den reaktant, der er i overskud.

      Som man gange med 3 (hvor 3 tallet er koeficienten på den reaktant der overskud af, 3H2). 

      3 tallet ganger man med stofmængden af den begrænsende reaktant, for at finde moloverskudet, som          man minusser med den totale stofmængde af H2

                                    H2: 6,94486 mol - 3 * 0,35696 mol = 5,87398 mol

      Til slut bruger man formlen for masse, for at finde ud af, hvor meget overskudet vejer i gram:

                                                      m : m(g) = M (g/mol) · n(mol)

                                    m(H2 overskud) = 5,87398 mol * 2,01588 g/mol = 12 g

Er det korrekt forstået?

På forhånd tak

Peter 


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. september 2018 af mathon

oversigt:

                  \small \begin{array}{|c|c|c|c|c|} \textup{reaktanter}&Cu&Br_2\\ \hline \textup{\ae kvivalente masser}&63.546\; g&159.808\; g\\ \hline &0.398\; g&1\; g\\ \hline &15.906\; g&40\; g \\ \hline \textup{aktuelle masser}&30\; g&40\; g &\textup{Cu er i overskud}\end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. september 2018 af mathon

oversigt:

                      \small \small \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|} \textup{reaktanter}&N_2&H_2\\ \hline \textup{\ae kvivalente masser}&28.014\; g&6.048\; g\\ \hline &1\; g&0.216\; g\\ \hline &10\; g&2.16\; g \\ \hline \textup{aktuelle masser}&10\; g&14\; g \\ \hline \textup{overskud af } H_2&&11.84\; g \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

#4

Ja, det er rigtigt.


Svar #8
29. september 2018 af Tib3riass

Du skal virkelig have tak for din hjælp!

Er dog lidt i tvivl om, hvad jeg skal gøre i denne opgave ved nr. 2.


Jern reagerer med dihydrogensulfat og der dannes dihydrogen (gas) og jern(II)sulfat. 

1. Opskriv reaktionsligningen og afstem den.

                                 Fe (s) + H2SO4 -> FeSO4 + H2

2. Hvor mange g jern(II)sulfat og dihydrogen dannes, hvis vi bruger 24,5 g jern og 32,6 g dihydrogensulfat? 

                      Fe                        H2SO4                  FeSO4              H2
m                   24,5 g                  32,6 g
M                   55,845 g/mol       98,079 g/mol         151,908 g/mol    2,01588 g/mol
n                    0,438 mol            0,332 mol

                         Stofmængden n: n(mol) = m(g) / M (g/mol) 

                        n(Fe): 24,5 g / 55,845 g/mol = 0,438 mol
                        n(H2SO4): 32,6 g / 98,079 g/mol = 0,332 mol

                        Der er et overskud af Jern(Fe) i følge stofmængden.

                        m(FeSO4) = 0,332 mol * 151,908 g/mol = 50,433 g

                        m(H2) = ?

Hvad gør jeg her, er lidt i tvivl?
 
3. Hvad er hydrogenets volumen ved et tryk på 0,98 bar og en temperatur på 19,7°C?

Kan se jeg skal bruge denne formel p · V  =  n ·  R ·  T 

Som skal omskrives til V = ( R · T / p ) · n

Men mangler H2 stofmængde?

4. Er jern eller dihydrogensulfat den begrænsende faktor?
 

Din hjælp er meget værdsat! Håber du kan bære over med mig.

På forhånd tak 

Peter


Svar #9
29. september 2018 af Tib3riass

Hej Sveppalyf

Jeg har oprettet et nyt indlæg: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1851381

Hvor jeg har tilføjet lidt, men har stadig store problemer med det.

Håber du kan hjælpe, når du får tid.

På forhånd tak

Peter


Brugbart svar (1)

Svar #10
29. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan se af reaktionsligningen at for hvert mol H2SO4 der bliver forbrugt, bliver der dannet ét mol H2. Så når der bliver forbrugt 0,332 mol H2SO4, så bliver der også dannet 0,332 mol H2.

m(H2) = 0,332 mol * 2,01588 g/mol = 0,669 g

3.

V = 0,332 mol * 0,08314472 bar*L/(mol*K) * 292,85 K / 0,98 bar = 8,2 L


Svar #11
29. september 2018 af Tib3riass

#10

Du kan se af reaktionsligningen at for hvert mol H2SO4 der bliver forbrugt, bliver der dannet ét mol H2. 

Så når der bliver forbrugt 0,332 mol H2SO4, så bliver der også dannet 0,332 mol H2.

Så det er fordi H2SO4 er den begrænsende reaktant, og pågrund af at forholdet er 1:1:1:1 ?

Og hvis forholdet fx. var 1:2:1:1

så skulle ligningen se således ud:

m(H2) = 2 * 0,332 mol * 2,01588 g/mol = 1,338 g

Hvis jeg så gerne vil udregne massen af FeSO4, 

hvordan skal jeg så gribe det an?

3.

m(H2) = 0,332 mol  

V = 0,332 mol * 0,08314472 bar*L/(mol*K) * 292,85 K / 0,98 bar = 8,2 L

Den er jeg med på :-)

Tak, for din hjælp indtil nu! 

Peter


Svar #12
29. september 2018 af Tib3riass

EDIT:

3.

n(H2) = 0,332 mol  

m(H2) = 1,338 g

______________________________________________________

Er det her den korrekte formel for massen af FeSO4

m(FeSO4) = 0,332 mol * 151,908 g/mol = 50,433 g

og burde m(H2) = 0,669 g

ikke hede 6,69 g

hvis det skal passe overens med 24,6 + 32,6 = 57

for produktet = 50,433 + 6,66 = 57,13 g

og hvordan omskriver jeg 0,669 g, hvis det er tilfældet at den skal hede 6,69 g for at det kan passe med de 57 g?

Er det forkert?

På forhåndtak

Peter


Brugbart svar (1)

Svar #13
29. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du har en reaktion

A + 2B --> C + D

og der reagerer 0,332 mol B, så vil der bliver dannet ½ * 0,332 mol C.

Der går jo 2 mol B til at danne 1 mol C.


Svar #14
29. september 2018 af Tib3riass

Ok.

Så formlen for massen af FeSO4 er:

m(FeSO4) = 0,332 mol * 151,908 g/mol = 50,433 g

eller?

og burde m(H2) = 0,669 g

ikke hedde 6,69 g i stedet?

hvis det skal passe overens med 24,6 + 32,6 = 57 for reaktant siden.

for produktet = 50,433 + 6,66 = 57,13 g

Så det passer overens med loven for massens bevarelse?


Brugbart svar (1)

Svar #15
29. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du glemmer at der er noget af jernet der ikke bliver omdannet.

Der er 24,5g Fe og 32,6g H2SO4 til at starte med. Dvs. 24,5g + 32,6g = 57,1g

Efter reaktionen er der:

0,438 - 0,332mol = 0,106 mol Fe

0 mol H2SO4

0,332 mol FeSO4

0,332 mol H2

Som vejer

Fe: 0,106mol * 55,845 g/mol = 5,92g

FeSO4: 0,332mol * 151,908 g/mol = 50,4g

H2: 0,332mol * 2,01588 g/mol = 0,669g

I alt: 5,92 + 50,4 + 0,669 = 57,0g

Så massen er bevaret.


Svar #16
29. september 2018 af Tib3riass

Jeg begynder at kunne se, at den begrænsende reaktant er altafgørende for produkterne!

Og efter reaktionen så er alt H2SO4 opbrugt.

Så rent faktisk burde man smide 18,54 g Jern i, i stedet for at smide 24 g Jern i vandet.

Nu hvor der er en rest på 5,92, på reaktant siden?

0,332 mol * 55,845 g/mol = 18,5405 g

0,438 - 0,332mol = 0,106 mol Fe

0,106 g * 55,845 g/mol = 5,91 g

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (1)

Svar #17
29. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Ja det er rigtigt. Man kunne have sparet lidt på jernet.


Brugbart svar (1)

Svar #18
30. september 2018 af mathon

                                  \small \small \small \begin{array} {|c|c|c|c|c|} &Fe&H_2SO_4&FeSO_4&H_2\\ \hline \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \!\! \textup{masse / g}&24.5&32.6&50.4&0.7\\ \hline \textup{molarmasse } / \mathrm{\tfrac{g}{mol}}&55.847&98.079&151.91&2.016\\ \hline \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \!\! \textup{antal mol}&0.439&0.332&0.332&0.332\\ \hline \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \!\! \! \textup{koeff.}&1&1&1&1\\ \hline \! \! \! \! \! \textup{overskud af Fe}\\ ((0.439-0.332)\;\textup{mol})\cdot \left ( 55.847\; \tfrac{g}{mol} \right )=5.98\; g \end{array}


Svar #19
30. september 2018 af Tib3riass

Hej Sveppalyf og Mathon

Beklager, at jeg først får skrevet nu. Men har været meget ophængt med lektiemængde.

Jeg er meget taknemmelig for, at i ville bruge jeres tid på mig en Lørdag aften. 

Det er stort!

I skal begge to have rigtig stor tak for jeres hjælp.

Er begyndt, at kunne se sammenhængen med det hele.

Må i have en rigtig god dag!

Peter.


Skriv et svar til: Ækvaliente mængder, og overskud af reaktanter??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.