Kemi

Empirisk formel, molekyleformel og masseprocent

29. september 2018 af YTTT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Kan jeg få et hint til hvordan jeg kommer i gang med den her opgave? Tænker at jeg først skal bestemme den empiriske formel, men har meget få oplysninger..

            CxHy         +          O2       --->      CO2              +           H2O

m.       1,000g                                          3,029

M                                                             44,0095

n                                                              0,068826

a) Ved fuldstændig forbrænding af 1,000 g stof, der består af C og H, dannes 3,029 g CO2.

Find masseprocenten af C.

b) Find stoffets empiriske formel.

c) 1,000 g af stoffet, der er gasformigt ved 25 EC, fylder 0,3826 L ved denne temperatur og

1,1122 bar. Find stoffets molekylformel.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2018 af Heptan

a) Beregn massen af 0,068826 mol C. Beregn masseprocenten af C i CxHy.

b) Nu kender du også masseprocenten af H. Beregn massen af H, stofmængden af H og den empiriske formel.


Brugbart svar (2)

Svar #2
29. september 2018 af Heptan

c) Brug idealgasligningen:

pV = nRT

Indsæt n = m/M:

pV = mRT/M

Isolér M:

M = mRT/pV

Beregn, og sammenlign med molarmassen for den empiriske formel.


Skriv et svar til: Empirisk formel, molekyleformel og masseprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.