Kemi

pH ved halv ækvivalens og ækvivalens

01. oktober 2018 af YTTT (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har brug for hjælp til den sidste del af den her opgave, håber der en som kan hjælpe.

50,00 mL af en butansyreopløsning (C3H7COOH) titreres ned 60,20 mL 0,128M NaOH.

Beregn butansyrens kocentration. Hvad er opløsningens pH ved halv ækvivalens (30,1 mL NaOH tilsat)? Hvad er pH i ækvivalenspunktet? Volumener antages at være additive.

Jeg hat beregnet koncetrationen af c(C3H7COOH) = 0,154M

Nu mangler jeg at beregne pH ved halv og hel ækvivalens.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2018 af mathon

Når tilsætning af titranden er påbegyndt foreligger en pufferopløsning:

                     \small pH=pK_a+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )

Ved halvt titratorvolumen tilsat er \small n_b=n_s=\tfrac{1}{2}c_s

                     \small \small pH=pK_a+\log\left ( \tfrac{\tfrac{1}{2}c_s}{\tfrac{1}{2}c_s} \right )

                     \small pH=pK_a+\log\left (1 \right )

                     \small pH=pK_a


Svar #2
01. oktober 2018 af YTTT (Slettet)

Så pH ved halv ækvivalens er pH = 4,82?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2018 af mathon

     Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. oktober 2018 af mathon

Ved helt titratorvolumen haves en 0.07 M opløsning af C3H7COONa, som er en svag base:

                          \small pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left ( pK_a+\log(c_b) \right )

                          \small pH=7+\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 4.82+\log(0.07) \right )=8.8


Skriv et svar til: pH ved halv ækvivalens og ækvivalens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.