Matematik

Tangent skal skære i √2 - HVORDAN?

07. oktober 2018 af inneedofhelp123 - Niveau: A-niveau

Hvordan regner man, trin for trin, ligningen ud for tangenten, hvis den skal skære i √2 (=1.41421), hvor x0 er 17/12? I hånden, uden CAS-programmer. Og hvordan finder man bagefter tangentens nulpunkt? forstod det ikke da det blev forklaret i timen


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2018 af ringstedLC

... hvis den skal skære i √2?

... tangentens nulpunkt?


Svar #2
07. oktober 2018 af inneedofhelp123

#1

... hvis den skal skære i √2?

... tangentens nulpunkt?

nårh undskyld, misforstod opgaveformuleringen, da jeg læste forkert, haha. Se bort fra spørgsmålet om hvordan man finder tangentens nulpunkt, har bare brug for hjælp til det andet

 

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2018 af SuneChr

Bring hellere opgaven i sin originale tekst. Det, der er skrevet, er ikke til at beregne noget ud fra.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2018 af ringstedLC

og hvordan med "... hvis den skal skære..."?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

Det lyder som om, at I har beregnet √2 med newtons metode med start i x=2, da de næste værdier så er 3/2, 17/12, osv..., hvis man bruger funktionen  f(x) = x2 - 2. 

Det er dog ikke den bedste funktion, da man kun kan beregne brøker ved mindre man dividerer tal som  bliver længere og længere. Hvis man i stedet bruger funktionen  f(x) = x-2 - 1/2, så får man en iterativ formel, som ikke indeholder division. 


Svar #6
07. oktober 2018 af inneedofhelp123

#5

Det lyder som om, at I har beregnet √2 med newtons metode med start i x=2, da de næste værdier så er 3/2, 17/12, osv..., hvis man bruger funktionen  f(x) = x2 - 2.

Det er dog ikke den bedste funktion, da man kun kan beregne brøker ved mindre man dividerer tal som bliver længere og længere. Hvis man i stedet bruger  f(x) = x-2 - 1/2, så for man en iterativ formel, som ikke indeholder division.

Ja, det er rigtigt, undskyld at jeg ikke fik det med. Det siger noget om hvor lidt jeg forstår af det. Men ja, nu er det den funktion jeg skal regne ud fra, jeg ved bare ikke hvordan... sådan trin for trin agtigt

 

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

Tangentligningen er
    y = f '(x0) (x - x0) + f(x0)

Med  x0 = 17/12  fås
   f(x0) = x02 - 2 = (17/12)2 - 2 = 17*17/(12*12) - 2 = 289/144 - 288/144 = 1/144
og
   f '(x0) = 2x0 = 2*17/12 = 17/6
hvormed tangent ligningen er
   y = f '(x0) (x - x0) + f(x0)
   y = 17/6 (x - 17/12) + 1/144
 

Tangentens skæring med x-aksen bestemmes ved at sætte y=0
   0 = 17/6 (x - 17/12) + 1/144
   -1/144 = 17/6 (x - 17/12)
   -6/144 = 17 (x - 17/12)
   -1/24 = 17 (x - 17/12)
   -1/408 =  x - 17/12
   17/12 - 1/408 = x
   x = 578/408 - 1/408 = 577/408

Dvs. x=577/408  er næste tilnærmelse.


Svar #8
07. oktober 2018 af inneedofhelp123

#7

Tangentligningen er
    y = f '(x0) (x - x0) + f(x0)

Med  x0 = 17/12  fås
   f(x0) = x02 - 2 = (17/12)2 - 2 = 17*17/(12*12) - 2 = 289/144 - 288/144 = 1/144
og
   f '(x0) = 2x0 = 2*17/12 = 17/6
hvormed tangent ligningen er
   y = f '(x0) (x - x0) + f(x0)
   y = 17/6 (x - 17/12) + 1/144
 

Tangentens skæring med x-aksen bestemmes ved at sætte y=0
   0 = 17/6 (x - 17/12) + 1/144
   -1/144 = 17/6 (x - 17/12)
   -6/144 = 17 (x - 17/12)
   -1/24 = 17 (x - 17/12)
   -1/408 =  x - 17/12
   17/12 - 1/408 = x
   x = 578/408 - 1/408 = 577/408

Dvs. x=577/408  er næste tilnærmelse.

Tusind tak!

 

Skriv et svar til: Tangent skal skære i √2 - HVORDAN?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.