Kemi

syre og base

05. december 2018 af Sarah3310 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hjælp til denne opgave 
beregn pH i 0,0100 M CH3COOH. beregn derefter [H3O+], [CH3COO-] og [CH3COOH]


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2018 af xbxlxcaa

Når du beregner pH, skal du først bestemme om det er en syre eller en base, og så skal du ud fra din formelsamling, bestemme om det er en stærk/ svag syre/base, og så beregne det, vha. logaritme :)


Svar #2
09. december 2018 af Sarah3310 (Slettet)

har prøvet mig frem skal jeg bruge den her formel for CH3COO- (1/2*pkb-logcb)

fordi det er svag base men hved er min koncentration så


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

CH3COOH er en syre med pKs = 4,75, dvs. at det er en svag syre, så vi skal bruge formlen

pH = ½*(pKs - log(cs))

pH = ½*(4,75 - log(0,0100)) = 3,38

Så kan vi finde [H3O+] ud fra pH-værdien:

pH = -log([H3O+])  <=>

[H3O+] = 10-pH

[H3O+] = 10-3,38 = 4,2*10-4 M

Lad os se på reaktionsligningen

CH3COOH + H2O -> CH3COO- + H3O+

Vi ser at [CH3COO-] må være den samme som [H3O+], dvs.

[CH3COO-] = 4,2*10-4 M

[CH3COOH] kan vi finde som startkoncentrationen cs minus det som er blevet omdannet. Altså

[CH3COOH] = 0,0100M - 4,2*10-4 M = 0,0096 M


Skriv et svar til: syre og base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.