Kemi

Beregning af pH

15. december 2018 af kinke123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude.

Jeg har en opgave jeg kæmper lidt med.

Jeg skal bestemme pH af NaN3. Der er 7,922g som opløses i 0,850L H2O

Jeg får koncentrationen af NaN3 til at være 1M

jeg laver to ligninger

NaN3 -> Na+  +  N3-

H2O -> H+  + OH-

Ladningsbevarelsen

H+  +  Na+   =   OH-   +  N3-

Massebevarelsen

C(NaN3)=[NaN3]+[N3-]'

C(NaN3)-[N3-]=[NaN3]

Jeg har Ka = [Na+][N3-]/[NaN3]

Vi kan se bort fra vands autoprotolyse da 1M >> 10^-7M og får derefter

[Na+]=[N3-]

Hvilket giver

Ka = [N3-]^2/C(NaN3)-[N3-]

pKa er opgivet til 4,75

Ka = 10^-4,75=1.8*10^-4

Jeg har nu følgende ligning

1,8*10^-4 =[N3-]^2/C(NaN3)-[N3-]

Jeg har prøvet at løse den som en 3. gradsligning men får et andet resultat end hvad facitlisten giver, facitlisten giver pH = 8,950

Er der nogen som kan hjælpe og se hvad jeg gør forkert? 
På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2018 af Heptan

Jeg får koncentrationen til 0,143 M

Fjern [NaN3] fra dine ligninger. Den er 100% dissocieret. Du har glemt at N3- er en BASE, så den protonerer til HN3.

N3- + H+   \rightleftharpoons   HN3


Svar #2
15. december 2018 af kinke123 (Slettet)

Tusind tak Heptan!


Skriv et svar til: Beregning af pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.