Matematik

parabel ved hjælp af toppunkt og nulpunkter

20. januar 2019 af marie121201 - Niveau: B-niveau

Er gået lidt lost i min opgave omkring andengradsfunktioner hvor der er blevet stillet spørgsmålet "redegør ved et eksempel, hvordan man tegner en parabel ved hjælp af toppunkt, nulpunkter, c, symmetri og eventuelle støttepunkter:", så hvis der er en venlig sjæl derude der tilfældigvis ved noget om det, ville det være en stor hjælp:))


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2019 af ringstedLC

- Afsæt toppunktet.

- Afsæt nulpunkter (rødder).

- Afsæt (0, c).

- Tegn symmetriaksen gennem toppunktet.

Så kan parablen skitseres. Eventuelle støttepunkter skal selvfølgelig også afsættes og spejles i symmmetriaksen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2019 af mathon

Symmetriakse
                               \small x=\frac{-b}{2a}

                               \small f\left ( -\frac{b}{2a}-x \right )=f\left ( -\frac{b}{2a}+x \right )

 Toppunkt:
                               \small x_T=\frac{-b}{2a}\qquad y_T=c-a\cdot \left (x_T \right )^2

Diskriminant:
                               \small d=b^2-4\cdot a\cdot c

                               \small \begin{array}{ll} d<0&\textup{ingen nulpunkter}\\ d=0&\mathrm{\acute{e}}\textup{t nulpunkt}\\ d>0&\textup{to nulpunkter} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2019 af mathon

                               \small \begin{array}{ll} a<0&\textup{parabelgrene nedad}\\ a>0&\textup{parabelgrene opad} \end{array}


Skriv et svar til: parabel ved hjælp af toppunkt og nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.