Matematik

Jeg kan ikke huske hvilken formel, der er i spil

27. februar 2019 af Danmark2018 - Niveau: B-niveau

Find forskriften for potensfunktionen hvor grafen går gennem punktet (9,3). Det gives, at når xværdierne øges med 60%, så falder y-værdierne 20%. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. februar 2019 af janhaa

y = ax^b

3 = a*9^b

2,4 = a*14,4^b

y = 8,51*x^{-0,47}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. februar 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.

Se s. 21 (116) til bestemmelse af a og (115) til bestemmelse af b.
rx = 60%, ry = -20%, x1 = 9 og y1 = 3.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2019 af mathon

 når xværdierne øges med 60%, så falder y-værdierne 20%:

                  \small 1+r_y=\left (1+r_x \right )^a

                  \small 1+(-0.20)=\left (1+0.60 \right )^a

                  \small 0.80=1.60^a

                  \small \log(0.80)=\log(1.60)\cdot a

                  \small a=\frac{\log(0.80)}{\log(1.60)}=-0.47477

hvoraf
                  \small y=b\cdot x^{-0.47477}\quad\textup{gennem (9,3)}

                  \small 3=b\cdot 9^{-0.47477}

                  \small \small b=3\cdot 9^{0.47477}=8.5147

                  \small f(x)=8.51847\cdot x^{-0.47477}


Skriv et svar til: Jeg kan ikke huske hvilken formel, der er i spil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.