Kemi

Udregne mængde af koncentreret ammoniakvand

22. marts 2019 af Jules702 - Niveau: C-niveau

"Koncentreret ammoniakvand har masseprocenten 25. Densiteten er 0,91 g/ml. Der ønskes fremstillet 1 liter 2,0 M opløsning af ammoniak. Hvor meget koncentreret ammoniakvand skal der hældes op i et måleglas?"

Jeg kan ikke forstå, hvordan jeg skal løse denne opgave. Er der en venlig sjæl, som kan forklare mig det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2019 af mathon

Koncentreret ammoniakvands
formelle koncentration:
                                                \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \frac{\varrho }{M}

                                                \small c=25\cdot 10^{-2}\cdot \frac{910\; \tfrac{g}{L} }{17.031\; \tfrac{g}{mol}}=13.36\; M

Behovet er 1 liter 2,0 M opløsning af ammoniak
dvs:
                                                \small \overset{\textup{antal mol}}{\overbrace{V_{konc} \cdot \left ( 13.36\; M \right ) =n=\left ( 1\; L \right )\cdot \left ( 2.0\; M \right )}}

                                                 \small V_{konc} =\left ( 1\; L \right )\cdot \frac{ 2.0\; M }{ 13.36\; M }=0.1497\; L=149.7\; mL


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2019 af mathon

detaljer i koncentrationsberegningen:

                    \small \small \small \begin{array}{lrcl} \textup{opl\o sningens masse}&m_{opløsning}&=&V\cdot \varrho \\\\ \textup{heraf opl\o st stof}&m&=&p\cdot 10^{-2}\cdot V\cdot \varrho \\\\ \textup{antal mol opl\o st stof}&n&=&p\cdot 10^{-2}\cdot\frac{ V\cdot \varrho}{M}\\\\ \textup{formelle koncentration}&c&=&p\cdot 10^{-2}\cdot\frac{ V\cdot \varrho}{M\cdot V}\\\\ &c&=&p\cdot 10^{-2}\cdot\frac{ \varrho}{M} \end{array}


Skriv et svar til: Udregne mængde af koncentreret ammoniakvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.