Matematik

løsning af ligning- 2 ligninger med 3 ubekendte

29. april 2019 af sajana - Niveau: Universitet/Videregående

hvordan løser jeg denne her ligningen. Der er tale om 2 ligninger med 3 ubekendte:

x^2+y^2+z^2=1

og

(x-1/2)^2+y^2=1/9


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2019 af jnl123

Den første ligning er en kugleoverflade i rummet med radius 1 og centrum i (0,0,0). Den anden ligning er en cirkel i x,y planet med radius 1/3 og centrum i (1/2,0).

Da cirklen kun har punkter i x,y planet, må det være fint at sætte z=0 i kuglens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Da der ikke er en tredie ligning, kan der være tale om uendligt mange løsninger. I den anden ligning indgår z ikke. Derfor kan z være vilkårlig, så ligningen er ikke en ligning for en cirkel, men for et cylindrisk rør.

#1 Man kan ikke antage, at z=0, for der er ikke angivet noget om z.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2019 af Capion1

Ja, det er fællesmængden for de to cirkler
{(x , y) | x2 + y2 = 12} ∩ {(x , y) | (x - 1/2)2 + y2 = (1/3)2 }
som for øvrigt er lig med ∅


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Nej, det er ikke fællesmængden af to cirkler. Det er fællesmængden af en kugleflade og en cylinderflade.

Når der i den anden ligning ikke er angivet noget om z, kan den antage alle reelle værdier.

Ser vi på snittet y=0, vil kuglen blive til en cirkel med ligningen x2 + z2 = 1, og cylinderfladen vil blive til to rette linier med ligningerne x=1/6 og x=5/6. Disse to linier skærer cirklen i 2 punkter hver. For alle y i intervallet ]-1/3;1/3[ vil der være 4 skæringspunkter. For y=-1/3 vil der være 2 skæringspunkter og tilsvarende 2 for y=+1/3.


Skriv et svar til: løsning af ligning- 2 ligninger med 3 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.