Kemi

Andengrads ligning

13. maj 2019 af LJM - Niveau: B-niveau
Er der nogen der kan hjælpe mig med, hvor man udregner x? Matematik er ikke min stærke side, så hvis en kan forklarer det trin for trin, vil jeg blive meget glad.

Og fortælle mig hvorfor tælleren står i anden

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2019 af oppenede


Svar #2
13. maj 2019 af LJM

Det hjælper ikke noget at være flabet. Jeg spørger fordi jeg ikke forstår det ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2019 af oppenede

    (2·x)2 / ((0.03 - x) · (0.02 - x)) = 54.4
Gang tælleren ud og gang nævneren over
    4x2 = 54.4 · (0.03 - x) · (0.02 - x)
Gang højresidens parenteser sammen
    4x2 = 54.4 · (0.0006 + x2 - 0.05x)
Træk alt over på venstre side
    -50.4x2 + 2.72x - 0.03264 = 0
Dvs.
  a = -50.4
  b = 2.72
  c = -0.03264


Svar #4
13. maj 2019 af LJM

Det blev jeg kun mere forvirret af. Tror jeg venter og ser om der er en der gider forklarer det ordentligt for mig.

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2019 af Soeffi

#0. Når du viser hele siden, må man formode, at du vil have både udledning og løsning forklaret. Se venligst nedenstående billede.

(1) Udledning: Find ligevægtskoncentrationer udtrykt ved x, hvor x er valgt som den koncentration, som I2 og H2 hver især formindskes med. 

(2) Løsning: Koncetrationerne indsættes i ligevægtsudtrykket for reaktionen...

K=\frac{[HI]^2}{[H_2][I_2]}\Rightarrow  (indsæt tal og x. Det forudsættes i det følgende, at 0 < x < 0,02 M, da man ellers vil kunne få negative koncentrationer...)

54,4=\frac{(2\cdot x)^2}{(0,02-x)\cdot (0,03-x)}\Rightarrow (gang på begge sider med nævner...)

54,4 \cdot (0,02-x)\cdot (0,03-x)=(2\cdot x)^2\Rightarrow   (udregn parenteser...) 

54,4\cdot x^2-2,72\cdot x+0,03264=4\cdot x^2\Rightarrow (saml led på venstre side...)

50,4\cdot x^2-2,72\cdot x+0,03264=0\Rightarrow (dette løses ved hjælp af standardmetoden for andengradsligninger, hvor a = 50,4, b = -2,72 og c = 0,03264...)

x=0,01801 \vee x=0,03596

Da det er forudsat at 0 < x < 0,02 M, så kan kun x = 0,018 M være gyldig og man får ligevægstkoncentrationerne

[H2] = 0,030 M - 0,018 M = 0,012 M

[I2] = 0,020 M - 0,018 M = 0,002 M og

[HI] = 2·0,018 M = 0,036 M

Vedhæftet fil:1896396.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Tælleren skal være i anden fordi der står et 2-tal foran HI i reaktionsligningen.

H2(g) + I2(g) ⇔ 2HI(g)

K = [HI]2 / ( [H2] * [I2] )


Skriv et svar til: Andengrads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.