Fysik

Hjælp til mekanisk energi

09. juni 2019 af bdr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder lidt fast med en opgave der lyder

På toppen af en 200 m høj bakke har lastbilen farten 10 km/h. Da lastbilen er kommet ned i højden 0 m, er farten steget til 110 km/h. Lastbilens masse er 64 ton.

Beregn lastbilens tab i mekanisk energi fra toppen af bakken til højden 0 m

Det kunne være herligt at få noget hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2019 af ringstedLC

Hvis der ikke er yderligere oplysninger, har den ikke mistet mekanisk energi (energibevarelsen), men dens potentielle energi er omdannet til kinetisk energi.


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. juni 2019 af Soeffi

#0. På toppen af en 200 m høj bakke har lastbilen farten 10 km/h. Da lastbilen er kommet ned i højden 0 m, er farten steget til 110 km/h. Lastbilens masse er 64 ton.

Beregn lastbilens tab i mekanisk energi fra toppen af bakken til højden 0 m.

 \\\Delta E_{m}=\Delta \left ( E_{k}+ E_{p}\right )= E_{k,efter}+ E_{p,efter}-(E_{k,f\o r}+ E_{p,f\o r})=\Delta E_{k}+\Delta E_{p}=

0,5\cdot (64\;tons)\cdot (110^2-10^2\;km^2/h^2)+(9,82m/s^2)\cdot (64\;tons)\cdot (0-200\;m)=

\\0,5\cdot (64\cdot 10^3\;kg)\cdot \left (\left ( \tfrac{110}{3,6} \right )^2 - \left (\tfrac{10}{3,6} \right )^2 \; m^2/s^2\right )+(9,82\;m/s^2)\cdot (64\cdot 10^3\;kg)\cdot (-200\;m)=

-9,61\cdot 10^7 J

Tabet i mekanisk energi er 96 MJ


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2019 af ringstedLC

Fra det mindste mussehul jeg kunne finde, kommer der lige en undskyldning for den gang vrøvl i #1. Selvfølgelig tabes der mekanisk energi til friktionsvarme, da man ikke "gratis" kan køre ned ad bakke.


Skriv et svar til: Hjælp til mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.