Fysik

Lydens hastighed afhænger af luftens temperatur

22. juni 2019 af Hejsaaaaa01 - Niveau: B-niveau
Hej
Jeg sidder lige nu og forbereder mig til fysik mundtlig B og blev i tvivl om noget...

Mit spørgsmål er således:

Hvordan afhænger lydens hastighed af luftens temperatur??

Håber i vil hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2019 af peter lind

  med tilnærmelse er hastigheden for tør luft v=331,3+ 0,606t ·hvor hastigheden er i m/s og t i ºC 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2019 af mathon

     \small \small \begin{array}{lllll} \textup{lydhastighed i luft:}&v=\sqrt{1.4\cdot \frac{R\cdot T}{M}}\\\\ \textup{hvor}&\qquad\begin{array}{lllll} v&\textup{er hastigheden} &\textup{m\aa lt i }\frac{m}{s}\\ R&\textup{er den universelle gaskonstanmt}&\textup{m\aa lt i }\frac{J}{mol\cdot K}\\ T&\textup{er den absolutte temperatur}&\textup{m\aa lt i }K\\ M&\textup{er luftens gennemsnitlige molarmasse}&\textup{m\aa lt i }kg \end{array}\\\\ &v=\sqrt{404.1757\; \frac{m^2}{s^2\cdot K}\cdot T}\\\\ &v=\left (20.104\; \frac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{\left \{ 273.15+ t \right \}} \qquad t\textup{ i grader C}\end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2019 af mathon

korrektion:

                                        \small \begin{array}{llll} &v=20.104\; \frac{m}{s}\cdot \sqrt{273.15+\left \{ t \right \}}\qquad t\textup{ er i }\degree\textup{C} \end{array}     


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2019 af mathon

Når t er lille
gælder:
                                        \small \small \begin{array}{llll} &v=20.104\; \frac{m}{s}\cdot \sqrt{273.15+\left \{ t \right \}}\approx 332\; \frac{m}{s}+0.6\cdot t\; \frac{m}{s\cdot C} \end{array}     


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2019 af mathon

detaljer:

                    \small \begin{array}{lllll} \sqrt{1+x}\approx 1+\frac{1}{2}\cdot x\quad \textup{n\aa r }x<<1\\\\ \left (20.104\; \frac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{273.15+\left \{ t \right \}}=\left (20.104\; \frac{m}{s} \right )\cdot \sqrt{273.15\cdot \left(1+ \frac{1}{273.15}\left \{ t \right \}\right)}=\\\\ \left (20.104\; \frac{m}{s} \right )\cdot\sqrt{273.15}\cdot \sqrt{1+\frac{1}{273.15}\left \{ t \right \}}=332.3\frac{m}{s}\left ( 1+\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{273.15}\left \{ t \right \} \right )=332.3\frac{m}{s}+0.6\; \frac{m}{s\cdot C}\cdot t \end{array}


Skriv et svar til: Lydens hastighed afhænger af luftens temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.