Fysik

Bestemmelse af fællesfart efter kollision mellem kugle og klods

30. juli 2019 af naji0044 - Niveau: Universitet/Videregående

En kugle bliver skudt ind på en klods ind i en klods på et bord. Efter stødet hænger de sammen og falder ned fra bordet med en fælles fart i vandret retning og rammer gulvet med en afstand x. 

højden=0.72m

v0=700m/s

mkugle=0.01 kg

mklods=0.300kg

a) Bestem fællesfarten efter sammenstødet og afstanden x

Jeg har forsøgt at finde tiden først ved at kigge på Y retning:

y=v0*t+1/2*a*t^2

0.72=0*t+1/2*9.8*t^2

t=sqrc(2*0.72/9.8)=0.38 s

X retning:

x=700*0.38+1/2*0*0.38^2

x=700*0.38=266 m

Det er ihvertfald forkert mht. facit som skal give 8.66 m og ved godt at det er formlen for elastic kollision jeg skal bruge til at bestemme fællesfarten men er bare ikke i nærheden af facit. Ville være taknemmelig for hjælp her

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. juli 2019 af mathon

                      \small \begin{array}{lllll} \textup{uelastisk st\o d:} &m_{kugle}\cdot v_{kugle}=\left ( m_{kugle}+m_{klods} \right )\cdot u_{f\ae lles}\\\\ & u_{f\ae lles}=\frac{m_{kugle}}{m_{kugle}+m_{klods}}\cdot v_{kugle}\\\\ & u_{f\ae lles}=\frac{0.01\; kg}{\left (0.01\; kg \right )+\left(0.300\; kg \right )}\cdot \left (700\; \frac{m}{s} \right )=22.581\;\frac{m}{s}\\\\ \textup{faldtid:}&t=\sqrt{\frac{2\cdot h}{g}}=\sqrt{\frac{2\cdot \left ( 0.72\; m \right )}{9.82\; \frac{m}{s^2}}}=0.3829\; s\\\\ \textup{afstand fra bord:}&s=u_{f\ae lles}\cdot t\\\\ &s=\left (22.581\;\frac{m}{s} \right )\cdot \left (0.3829\; s\ \right )=8.65\; m \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juli 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. juli 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du har ikke regnet fællesfarten ud. Du skal bruge impulsbevarelse. Der er ikke tale om et elastisk stød, men om et fuldstændig uelastisk stød.

Find impulsen før kuglen rammer klodsen og derudfra den fælles hastighed.


Skriv et svar til: Bestemmelse af fællesfart efter kollision mellem kugle og klods

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.