Kemi

Syrer og baser...

04. september 2019 af GadertX - Niveau: C-niveau
A) Hvad er pH i en 0,05M opløsning af HNO3

B) 100ml af en 0,1M opløsning af HCl fortyndes til 500ml. Hvad bliver pH?

C) 100ml af en 0,1M opløsning af HCl blandes forsigtigt med 50mL af en 1M opløsning af NaOH - hvad bliver pH?

D) 100ml af en HCl opløsning med pH 3 blandes med 100ml af en HCl-opløsning med pH5 - hvad bliver pH? (tricky!)

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2019 af Moderatoren

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.


Svar #2
05. september 2019 af GadertX

 

Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2019 af mathon

              \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C:\\\\ A)&pH=-\log\left ( 0.05 \right )\\\\ B)&pH=-\log\left ( \frac{0.1}{5} \right )\\\\ C)&n_{H_3O^+}=\left ( 0.100\; L \right )\cdot \left ( 0.1\; \frac{mol}{L} \right )&=&0.010\; mol\\\\ &n_{OH^-}=\left ( 0.050\; L \right )\cdot \left ( 1\; \frac{mol}{L} \right )&=&0.050\; mol\\\\ &{n_{OH^-}}^{\textup{overskud}}=\left ( 0.050-0.010 \right )\; mol&=&0.040\; mol\\\\ &pOH=-\log(0.040)=1.4\\\\ &pH=14-1.4=12.6 \end{array}


Svar #4
05. september 2019 af GadertX

#3

              \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C:\\\\ A)&pH=-\log\left ( 0.05 \right )\\\\ B)&pH=-\log\left ( \frac{0.1}{5} \right )\\\\ C)&n_{H_3O^+}=\left ( 0.100\; L \right )\cdot \left ( 0.1\; \frac{mol}{L} \right )&=&0.010\; mol\\\\ &n_{OH^-}=\left ( 0.050\; L \right )\cdot \left ( 1\; \frac{mol}{L} \right )&=&0.050\; mol\\\\ &{n_{OH^-}}^{\textup{overskud}}=\left ( 0.050-0.010 \right )\; mol&=&0.040\; mol\\\\ &pOH=-\log(0.040)=1.4\\\\ &pH=14-1.4=12.6 \end{array}

Hej Mathon. Af ren nysgerrighed - hvorfra får du formlerne, og hvordan ved du, at det er præcis disse formler, der skal bruges til at løse opgaven? 

Forresten, tusind tak for hjælpen.:)


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2019 af mathon

              \small \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C:\\\\ D)&{n_{H_3O^+}}^1=\left ( 10^{-1}\; L \right )\cdot \left ( 10^{-3}\; \frac{mol}{L} \right )&=&10^{-4}\; mol\\\\ &{n_{H_3O^+}}^2=\left ( 10^{-1}\; L \right )\cdot \left ( 10^{-5}\; \frac{mol}{L} \right )&=&10^{-6}\; mol\\\\ &n_{H_3O^+}=\left ( 10^{-4}+10^{-6} \right )\; mol&=&0.000101\; mol\\\\ &\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{0.000101\; mol}{2\cdot (0.1\; L)}=0.000505\; M\\\\ &pH=-\log(0.000505)&=&3.3 \end{array}


Svar #6
05. september 2019 af GadertX

#5

              \small \small \begin{array}{lllll}\textup{ved 25}\degree C:\\\\ D)&{n_{H_3O^+}}^1=\left ( 10^{-1}\; L \right )\cdot \left ( 10^{-3}\; \frac{mol}{L} \right )&=&10^{-4}\; mol\\\\ &{n_{H_3O^+}}^2=\left ( 10^{-1}\; L \right )\cdot \left ( 10^{-5}\; \frac{mol}{L} \right )&=&10^{-6}\; mol\\\\ &n_{H_3O^+}=\left ( 10^{-4}+10^{-6} \right )\; mol&=&0.000101\; mol\\\\ &\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{0.000101\; mol}{2\cdot (0.1\; L)}=0.000505\; M\\\\ &pH=-\log(0.000505)&=&3.3 \end{array}

Tak igen. Du skal bare være på det rene med, at jeg bruger dine svar/mellemregninger som grundlag til at løse andre lignende opgaver. Og det virker fint :)..


Skriv et svar til: Syrer og baser...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.