Matematik

Bestem en ligning for linien m som går gennem P, og er vinkelret på l.

24. september 2019 af mastodont - Niveau: B-niveau

Hej;

Jeg har problemer med følgende opgave: 

I et koordinatsystem er der givet to punkter P (10;-3) og Q (7;2).

Jeg skal så bestemme en ligning for linien m, som går gennem P og er vinkelret på l. 

MIt bud er, at jeg først skal bestemme en normalvektor til linien, som jeg har fået til: (-5;-3). 

Derefter gør jeg brug af: a(x-x0)+b(y-y0)=0 

dvs. -5(x-10)-3(y-(-3)=0 

Er jeg på rette vej?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2019 af mathon

Hvad er l?


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2019 af PeterValberg

Jeg antager, at linjen l går gennem P og Q (?)
Som normalvektor for m kan så benytte vektor PQ = (3, -5)

m: 3(x - 10) - 5(y - (-3)) = 0
m: 3x - 30 - 5y - 15 = 0
m: 3x - 5y - 45 = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
24. september 2019 af mastodont

Ja, linjen l/L går gennem P og Q. Jeg troede, at man skulle bytte om på den oprindelige vektors koordinater og sætte et minus foran første koordinaten, når man skulle "hatte" en normalvektor? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2019 af PeterValberg

Vektor PQ "følger" linjen l (den kunne i princippet være retningsvektor for l).
Da en normalvektor for en linje skal være ortogonal (vinkelret) med linjen,
er det oplagt at benytte vektor PQ som normalvektor for linjen m, da linjen m
jo netop skal være ortogonal med linjen l.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Bestem en ligning for linien m som går gennem P, og er vinkelret på l.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.