Fysik

En lodret cylindre med diameteren 20 cm er forsynet med et letbevægeligt stempel, hvis masse er 2 kg. Under stemplet er der atm. luft. Ved temperaturen 17 °C står stemplet 25 cm fra sin bundstilling.

25. september 2019 af Paulo83 - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogen der kan give lidt hjælp til hvordan opgave 3 regnes ? De to andre er lavet.

En lodret cylindre med diameteren 20 cm er forsynet med et letbevægeligt stempel, hvis masse er 2 kg. Under stemplet er der atm. luft. Ved temperaturen 17 °C står stemplet 25 cm fra sin bundstilling.

1)Find det absolutte tryk under stemplet, når barometerstanden er 1bar

2) hvor mange cm synker stemplet, når der ovenpå stemplet anbringes et lod med massen 15 kg, og temperaturen regnes konstant`?

3) til hvilken temperatur skal luften nu opvarmes for at bringe stemplet tilbage til den oprindelige position 25 cm fra bundstillingen


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2019 af Moderatoren

Der er et lille hint i denne ældre tråd:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=986766


Svar #2
25. september 2019 af Paulo83

Jeg har læst den, men jeg har brug for en mere uddybende forklaring.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllll} 1)&&p=\left (10^5\; Pa \right )+\frac{(2\; kg)\cdot\left ( 9.82\; \frac{N}{kg} \right ) }{\left ( \frac{\pi }{4}\cdot \left ( 0.20\; m \right )^2\right) }=100625.161\; Pa\\\\ &&p\cdot V=(100625.161\; Pa)\cdot \left ( (0.25\; m)\cdot \frac{\pi }{4}\cdot (0.20\; m)^2 \right )=790.308\; Pa\cdot m^3\\\\ &&p_{nyt}=\left (100625.161\; Pa \right )+\left ( \frac{\left ( 15\; kg \right )\cdot \left ( 9.82\; \frac{N}{kg} \right )}{\frac{\pi }{4}\cdot (0.20\; m)^2} \right )=105\, 313.87\; Pa\\\\ &&V_{nyt}=\frac{790.308\; Pa\cdot m^3}{105\, 313.87\; Pa}=0.007504\; m^3\\\\ &&h_{ny}=\frac{0.007504\; m^3}{\frac{\pi }{4}\cdot \left ( 0.20 \; m\right )^2 } =0.24\; m=24\; cm \end{array}


Svar #4
25. september 2019 af Paulo83

Synes ikke rigtig det gør mig klogere på opgave 3? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} 2)&\textup{udvidelse under konstant tryk}\\ &\frac{V_2}{T_2}=\frac{V_1}{T_1}\\\\ &T_2=\frac{V_2}{V_1}\cdot T_1\\\\ &T_2=\frac{\left (0.25\; m \right )\cdot A}{\left (0.24\; m \right )\cdot A}\cdot \left ((273+17) K \right )\\\\ &T_2=\frac{25}{24}\cdot \left ( 290\; K \right )=302.1\; K\\\\ &273+\left \{ t_2 \right \}=302.1\\\\ &\left \{ t_2 \right \}=29.1\\\\ &t_2=29.1\degree C \end{array}


Svar #6
26. september 2019 af Paulo83

Simpelt ...

Tak :)


Skriv et svar til: En lodret cylindre med diameteren 20 cm er forsynet med et letbevægeligt stempel, hvis masse er 2 kg. Under stemplet er der atm. luft. Ved temperaturen 17 °C står stemplet 25 cm fra sin bundstilling.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.