Matematik
Eksponentiel funktion
Kan nogle hjælpe? :)
Grafen for en eksponentiel funktion f går gennem punkterne A(2,60) og B(8,90).
Løs ligningen f(x) = 125.
Svar #1
01. november 2019 af AMelev
Bestem a og b uf fra formlerne (se din bog eller evt. https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/find-a-og-b-eksponentiel.
Løs derefter ligningen med dit CAS-værktøj.
Svar #2
01. november 2019 af Zagoria (Slettet)
y = b·ax A (x1,y1) = (2, 60) B (x2,y2) = (8 , 90 )
a = x2 -x1 √(y2/y1)
a = 8-2√ (90/60) = 6√ 1.5 = 1.07
b = y1 / ax1 = 60/1.072 = 52.4
f(x) = 52.4 · 1.07x
125 = 52.4 · 1.07x
125/52.4 = 1.07 x
2.39 = 1.07x
log 2.39 = log 1.07x
log 2.39 = x · log 1.07
log 2,39/ log 1.07 = x
12.88 = x
kontrol
f(12.88) = 52.4 ·1.0712.88 = 125
Skriv et svar til: Eksponentiel funktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
